13-godišnja plivačica Iman Avdić: Iz improviziranog bazena u plasteniku do Evropskog prvenstva

Kako bi zadržala formu u jeku pandemije plivala je u improviziranom bazenu postavljenom u plasteniku njenog djeda.


Uz podršku Plivačkog saveza BiH i sponzora, petočlana bh. plivačka reprezentacija BiH branit će boje naše zemlje na Evropskom prvenstvu u Budimpešti koje u glavnom gradu Mađarske traje od 10. do 23. maja ove godine.

U reprezentaciji je i u historiji plivačkog sporta u BiH najmlađa članica Iman Avdić, članica PK „Sport Time“ iz Sarajeva, koja je sa samo 13 i po godina ispunila normu za Evropsko prvenstvo.

Kako bi zadržala formu u jeku pandemije koronavirusa, trinaestogodišnja Iman Avdić je prije godinu dana u improviziranom bazenu postavljenom u plastenik na imanju svoga djeda u Doboj-Jugu, nastojala sačuvati formu. I uspjela je.

 – Meni je ovo prvo takmičenje za reprezentaciju BiH i jako mi je drago što je to neko veliko takmičenje. Ponosna sam na sebe. Mislim da sam radila i da mogu očekivati dobre rezultate, kaže Iman.

 – Iman je isplivala normu na 400 mješovito propisanu od našeg državnog Saveza i ona će nastupiti na ovom Prvenstvu u disciplinama 400 mješovito, 200 delfin i 200 mješovito, naveo je Evelin Avdić, trener reprezentacije BiH na EP u plivanju.

Najmlađa seniorska reprezentativka u historiji bh. plivanja i njen trener imaju jasno postavljene ciljeve.

 – Glavni cilj mi je da pokušam oboriti državni seniorski rekord na 400 metara mješovito, dodaje Iman.

 – Da pokušamo oboriti nacionalni rekord u istoj apsolutnoj kategoriji 200 mješovito i pokušat ćemo oboriti državni rekord BiH juniorski u disciplini 200 delfin, istakao je trener.

Iako će se, sa samo 13 i po godina suočiti s najvećim imenima evropskog plivanja, pitali smo Iman, smijemo li se, ipak, potajno nadati medalji.

 – Teško, ali dat ću sve od sebe naravno. Plivat ću što bolje kao što sam i trenirala za to, iskrena je Iman.

Uz iman Avdić boje BiH na Evropskom prvenstvu branit će i Amina Kajtaz i Nikola Bjelajac, kao i trener Miodrag Čeko, prenosi federalna.ba.