12 najboljih učenika iz Sarajeva dobili stipendiju u vrijednosti 2500 KM

Stižu i nove nagrade za pojedinačne uspjehe najboljih učenika.


Foto: Oslobođenje

Nadarenim i talentovanim učenicima, polaznicima prvih razreda sarajevskih srednjih škola, jučer je ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović uručila ugovore za dodjelu godišnjih stipendija u pojedinačnom iznosu od 2.500 KM.

Stipendije Ministarstva odgoj i obrazovanja KS-a je dobilo 12 učenika iz Druge gimnazije, Prve bošnjačke gimnazije, Katoličkog školskog centra i Richmond Park International Schoola i to: Abdulah Ferhatbegović, Ines Jozić, Danis Fejzić, Isa Švrakić, Fatih Efe Memišević, Tajra Dedajić, Benjamin Mujkić, Imran Hajlovac, Faruk Ibrahimović, Iman Kržalica, Filip Krištić i Sara Smajić.

Izazovi

Vaš lični odgovor na sve izazove u društvu je posvećenost jednom dobrom cilju i to vaši rezultati pokazuju. Nadam se da ćete uvijek biti opredijeljeni takvim ličnim ciljevima jer vas oni pokreću. A kada to stavite u funkciju opšte koristi i dobra, onda možemo reći da ste postigli pravi cilj. Molim vas da vrijeme koje je pred vama dobro koristite. Kroz srednjoškolsko obrazovanje imaćete novih izazova, ali ste vi već naučili da trčite brže. Sigurna sam da ćete tako nastaviti i dalje, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Uz stipendije za talentovane i nadarene učenike prvih razreda koji su ostvarivali uspjehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, ministrica je najavila uvođenje nove poticajne mjere za najbolje učenike, a to je dodjela posebne nagrade za učenike starijih razreda koji ostvaruju najbolje rezultate na takmičenjima.

Pratićemo vas i podržavati i u godinama koje su pred nama. Vi ste nam dali vjetar u leđa jer ste nas pozicionirali na mapu međunarodnih takmičenja, odakle nam donosite najsjajnije medalje. Zahvalni smo vam što u najboljem svjetlu predstavljate svoju državu, poručila je Hota-Muminović, piše Oslobođenje.

Investicija

Kako je ovom prilikom istakao ministar finansija KS-a Davor Čičić, stipendiranje ovakvih učenika predstavlja investiciju za budućnost kako bi ovi mladi ljudi ostali u svojoj zemlji i preuzeli njenu budućnost.

Nagrađeni učenici su obećali da će i ubuduće kao i do sada u najboljem svjetlu predstavljati svoje škole, Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Mi ćemo se truditi da i dalje budemo u vrhu kao i do sada. Veliki broj naših vršnjaka, ali i starijih iz BiH gdje god da odu na takmičenje kući se vraćaju sa medaljama. To pokazuje da imamo znanje i da možemo u svakom segmentu biti uspješni, poručili su nadareni učenici.