Zašto ponekad imamo prezir prema lektirama

„Mrzim da čitam lektiru!“ Vjerovatno se svakom od vas barem jednom u životu desilo da izgovori ovu rečenicu. Zašto nam ponekad čitanje lektire toliko teško pada i zašto ne volimo da čitamo neke knjige? Jedan od razloga je nesumnjivo i veliki broj školskih obaveza koje nam ne ostavljaju mnogo vremena. Ali, svakako se vrijedi potruditi. Kako da se dobro organizujemo i kako da zavolimo čitanje lektire saznajte u nastavku.


Free-Photos / Pixabay

Postoje situacije kada vam se čini da nema ništa gore nego kada morate da pročitate dosadnu i debelu knjigu koja vam uz to ni nakon nekoliko pročitanih stranica nije uopšte razumljiva. Niste sami, većina školaraca se bori sa ovim problemom. Vrijeme je za čitanje lektire, a vi morate da riješite još milion drugih školskih zadataka. To može biti jako iscrpljujuće i često tražimo lagana rješenja koja uključuju i ne baš toliko visoku ocjenu, piše beleske.com.

Kako kvalitetno napisati analizu lektire

Mnogi ne znaju kako kvalitetno, i što je vrlo važno, brzo da pročitaju neko djelo. Zato vam donosimo par savjeta kako riješiti ovaj problem i na brz i kvalitetan način pročitati lektiru i napisati njenu analizu koja će vam donijeti dobru ocjenu.

Vrijeme i mjesto “radnje”

Pokrenite se! Pokušajte da započnete da čitate lektiru prije nego šta nastupi zadnji rok jer tada ćete biti u dodatnom stresu i nećete moći da se koncentrišete na knjigu. Čitajte pažljivo i sa razumjevanjem. Čitajte kada ste odmorni i organizujte svoje vrijeme!

Poslije kratkog odmora nakon škole, udobno se smjestite i uz topli čaj ili kafu započnite sa čitanjem. Bitno je da vam niko ne smeta i da budete maksimalno udubljeni u knjigu. Ako više volite da čitate prije spavanja, kada se umirite, zašto da ne? Spremite se za krevet, lezite i neka vaša literarna pustolovina počne. Dovoljna vam je samo noćna lampica i šolja toplog mlijeka. Neki ne mogu da čitaju prije spavanja jer odmah utonu u san, a ako ste i vi među njima i najviše ste koncentrisani ujutru kada se dobro naspavate, čitajte tada! Uz toplu kafu započnite dan sa junacima knjige koju imate za lektiru.

Bilješke

Glavni razlog zašto ponekad osjećamo prezir prema lektirama je njihovo nedovoljno razumjevanje. Ako vam se to desilo, ne brinite, niste sami u tome. Većina školaraca muku muči sa time šta je pisac htio da kaže. Ali i za to postoji rješenje! Pokušajte za vrijeme čitanja da vodite bilješke o bitnim stvarima, a između ostalog i bilješke onoga što ne razumijete. Ono što ne razumijete posebno naznačite kako bi prvo to razjasnili na kraju čitanja lektire. Mnoga objašnjena će vam knjiga i sama ponuditi kako je budete čitali dalje.

Sadržaj

Nakon što ste pročitali knjigu, na internetu pronađite stranicu koja vam pruža pomoć kod pisanja lektira. Na spomenutoj stranici možete da pronađete sve o analizi djela, o jeziku i stilu kojima se pisac služio, kao i o tome kako se vrši karakterizacija književnih likova. Ako ne razumijete neki dio, tamo je sve pojednostavljeno i dodatno objašnjeno. Kada ste pronašli sve šta vam treba i razjasnili cijelu knjigu, vrijeme je da krenete pisati temu. Priznajte da vam se sada sve čini puno lakše. Kod rješavanja zadataka bitne su dvije stvari: organizacija i koncentracija, a kada to riješite, obavili ste već pola posla! Sada vam preostaje još onaj lakši, pisanje analize.

Ideja

Ako više volite da čitate knjigu na računaru, postoji rješenje i za to. Pronađite knjigu u pdf-u i čitajte je tako. Možda će vam se činiti jednostavnije i bićete bolje koncentrisani. Pojednostavite sebi koliko god možete, danas nesumnjivo imate mnogo mogućnosti za to. Ako budete čitali knjigu na računaru, lakše ćete imati pristup i internet stranicama koje će vam poslužiti kao pomoć kod pisanja analize. Otvorite ih čitajući knjigu i nađite odmah ono šta vam nije jasno.

Zaključak

Nemojte da osećate prezir prema čitanju lektira. Čitanje je važno! Ako se dobro organizujete, lektiru ćete riješiti lako i dobićete dobru ocjenu. Osim toga, birane su knjige najboljih autora, knjige koje lako zainteresuju učenike pa ćete sigurno i mnoge od pročitanih djela uvrstiti na listu vaših najboljih knjiga!

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.