Zabranjena reklama koju treba da vidi cijeli svijet

Zabranjena reklama s djevojčicom i majmunom je opomena za cijeli svijet. Trebalo je da se pojavi u susret božićnim praznicima kao dio ekološke kampanje, ali je cenzurisana. Ipak, našla je svoj put i dirnula milione ljudi.


Animirana reklama prikazuje malog orangutana koji upada u sobu jedne djevojčice, a njoj nije jasno zbog čega, smeta joj što dira njene stvari, nervira je što pravi haos. Pokušava da ga izbaci iz sobe, ali onda se suočava sa surovom istinom…

 

Priča o devojčici i majmunčetu bi trebalo da podigne ekološku ij, da skrene pažnju na uništavanje prirodnih staništa orangutana, pa i svih drugih živih bića, ali i da ohrabri čovjeka da pokuša da popravi situaciju dok nije prekasno. Nije jasno zašto je ova reklama dobila zabranu prikazivanja, vjerovatno zato što istina boli, piše Noizz.

Istina je da je sudbina orangutana već neko vreme neizvjesna, zahvaljujući pohlepi čovjeka. Inače stanovnici tropskih kišnih šuma, danas žive samo na Borneu i Sumatri, a prema podacima koje je iznijelo udruženje za zaštitu orangutana na Borneu, u posljednjih 30 godina populacija orangutana pala je za gotovo 50%. Stručnjaci smatraju da bi moglo da se desi da za 10 godina orangutani u potpunosti nestanu s lica Zemlje.

Borneo se pretvara u centar proizvodnje palminog ulja pa osim što se uništavaju prirodna staništa, industrijski otpad zagađuje vodu. Zbog sječe skupocijenih tropskih stabala nestaju kišne šume, a ako se stabla ne sijeku, onda se pale šume da bi se napravilo mjesta za plantaže i da bi se zadovoljila sve veća potražnja za palminim uljem u svijetu.

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.