Uskoro Konkurs za upis u srednje škole u RS-u: Saznajte koja su deficitarna zanimanja

Maturantima osnovnih škola u RS-u ostalo je veoma malo vremena da donesu pravu odluku o budućem zanimanju.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Konkurs za upis u prvi razred srednje škole, kojim će se pred kandidatima naći i jedno odjeljenje sportske gimnazije kao novina u Banjaluci, trebalo bi da bude objavljen u idući petak.

Poslodavci u RS-u, kako su istakli u Zavodu za zapošljavanje RS, najviše vape za trgovcima, bravarima, zatim automehaničarima, kuharima, metalostrugarima, konobarima te vozačima teretnih vozila, konfekcionarima i stolarima.

Među najtraženijim kadrom su ekonomski tehničari, mehaničari i mašinisti, maturanti gimnazije, električari i energetičari te zdravstveni radnici i ugostitelji, piše Srpskainfo.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje RS Damjan Škipina kaže da je najbitnije da se maturanti upišu za ono zanimanje koje vole, jer će to raditi sa zadovoljstvom.

Srednju školu i fakultete ne bi trebalo da biraju iz razloga što je to upisao drug ili drugarica, samo zato što će biti lakše i zanimljivije. Trebalo bi da razmišljaju o budućnosti, kako je lakše doći do zaposlenja i pristojne zarade, kazao je Škipina.

Direktorica Gimnazije u Banjaluci Vita Malešević potvrdila je da će ove godine učenicima biti ponuđena i sportska gimnazija.

Riječ je o odjeljenju koje će omogućiti sportskim profesionalcima da uz sportsku karijeru dostignu i visok nivo u obrazovanju. RS ima veliki potencijal za razvoj sporta među mladima, koji posjeduju afinitete da pokažu svoj potencijal i na polju obrazovanja. Mi smo tu fleksibilni, dajemo tim učenicima dozvolu da izostaju sa nastave, rekla je Maleševićeva.

Dodala je da ti učenici moraju da vode računa o tome da, ako izostanu sa trećine nastave, onda moraju obnavljati razred.

Odavno je pokazana potreba za formiranjem tog odjeljenja jer Gimnazija i sada ima veliki broj učenika koji i profesionalno treniraju određeni sport, rekla je Maleševićeva.

Poslovni savjetnik i ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže je da je situacija na tržištu takva da najbolje prolaze zanatlije, koje dnevno zarade i po 100 maraka, što je teško na nekom drugom poslu.

Imamo hronični nedostatak vodoinstalatera, električara, bigera, tesara na gradilištima, jer svi hoće da rade za računarom u kancelariji, a tržište nema potrebu za tim kadrom. Ja sam čak došao na ideju da pokrenem školu za bigere, odnosno radnike koji savijaju armaturu. Za kilogram savijenog materijala investitori plaćaju 60 maraka, a mašina odjednom može da savije takvih deset komada. To je ono što mladi ne znaju, rekao je Pavlović, čije preduzeće dva bigera plaća i po 2.000 maraka da saviju armaturu na gradilištu za sedmicu.

U prve razrede srednjih škola planiran je upis 10.143 učenika, od čega 22 posto u zanimanja trećeg stepena složenosti i 78 procenata u zanimanja četvrtog stepena složenosti.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS izradilo je besplatnu android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja” pomoću koje se učenici mogu informisati o ponudi svih zanimanja u školama RS-a, kao i o deficitarnim zanimanjima.