Upoznajte Ismara Halvu, najmlađeg web dizajnera u Sarajevu

Sve veći razvoj i popularnost IT-a budi interesovanje i kod naših najmlađih sugrađana. Da mladi razumiju vrijeme u kome žive potkrepljuju mnogo svijetli primjeri.


Tako je Ismar Halvo iz Sarajeva upisao ITAcademy, praktičnu školu za najtraženija IT zanimanja, kada je imao samo 13 godina.

Ovaj talentovani dječak kaže da je rano spoznao svoj dar i interesovanje za informatiku.

Sve je počelo od igrica. Moj stariji brat i ja smo slobodno vrijeme provodili za računarom. Kroz igru i druženje poželio sam napraviti vlastitu igricu. Tako smo počeli razmjenjivati ideje, a pomisao da stvaram nešto tako bila mi je jako uzbudljiva, kaže Ismar.

Njegove ideje i talenat prepoznala je i njegova porodica. Zaključili su da ljubav prema računarima može biti korisna ako se usmjeri, te su istražili koja bi to bila najbolja škola za njega.

Moj otac je predložio ITAcademy. Kako mi se jako svidjela mogućnost online učenja, upisao sam program Web Design. Imao sam stalnu podršku profesora koja mi je mnogo puta pomogla. Naučio sam uređivati slike, što mi je iskreno bilo najteže, praviti web stranice, naučio sam šta su internet reklame…

Po uzoru na mlađeg brata i Ismarov brat Adnan Halvo, koji ima 16 godina, upisao je isti smjer na ITAcademy.

Polaznici koji iskazuju interesovanje za informacionim tehnologijama su sve mlađi. Kroz različite projekte imali smo priliku raditi čak i s najmlađima i fascinirana sam kako ti dječaci i djevojčice već imaju svoje igrice, aplikacije, otvorene youtube kanale… Trebamo biti svjesni da nam dolaze nove IT generacije i da njihov talenat zaslužuje našu pažnju i podršku, izjavila je Arijana Aladžuz konsultant za upis  ITAcademy.

Mladi Ismar ne namjerava tu stati. Nakon uspješno završenog Web Design-a nastavlja svoje školovanje na smjeru Programiranje. Sve školske i ostale obaveze uspješno uspijeva uskladiti sa treninzima košarke, koja mu je druga ljubav. Sve se može, kad se hoće.

O budućim uspjesima ovih mladih ljudi tek će se čuti. Želimo puno sreće braći Halvo, a sudeći po njihovom primjeru našu zemlju čeka svjetlija IT budućnost.

(Školski.ba)