Učenje arapskog i turskog jezika sve zastupljenije u sarajevskim školama

Fenomen izučavanja turskog i arapskog jezika u sarajevskim osnovnim i srednjim školama, sve je zastupljeniji. Naime, u pet osnovnih škola izučava se arapski, a u devet turski jezik. Kada su u pitanju srednje škole, u dvije je zastupljen arapski, a u tri turski jezik.


Foto: Ilustracija

Uvođenje turskog jezika u nastavne procese svih nivoa obrazovanja u odgojno-obrazovnim ustanovama Kantona Sarajevo počelo je u junu prošle godine, kada je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a od Vlade dobilo saglasnost za uvođenje ovoga jezika u škole.

Kako ističu sagovornici portala Klix.ba iz dvije osnovne škole u KS-u gdje se izučavaju turski i arapski jezik, učenici su do sada pokazali veliko interesovanje, posebno za turski jezik, stoga se sama nametnula činjenica za uvođenje ovoga jezika u škole.

– U našoj školi arapski jezik se izučava i više od 15 godina, a za turski smo se opredjelili prije dvije godine. Učenicima su ponuđene ankete, koje su oni zajedno s roditeljima popunili i one su nam najbolji pokazatelj šta naša djeca žele. Engleski, njemački i arapski su nam prvi, a turski nam je drugi strani jezik. U Beogradu također postoji katedra za izučavanje turskoj jezika u osnovnim školama, s kojom smo mi u veoma dobroj saradnji, kazao je za portal Klix.ba Mirsad Lelo, direktor sarajevske osnovne škole “Vrhbosna”.

Istaknuo je također da su djeca zadovoljna izučavanjem turskog jezika, te da ih je u školi trenutno 40-ak, dok njih 20 pohađa arapski jezik.

I u Prvoj privatnoj osnovnoj školi „Isa-beg Ishaković“ kazali su nam da njihova djeca žele i dalje izučavati ova dva jezika.

– Od ove godine uveli smo arapski jezik, a turski izučavaju djeca od 6. razreda već drugu godinu. Rodittelji su bili saglasni za ovaj čin, a mi smo ga samo sproveli. Učenici su prije zvanične odluke, imali priliku fakultativno pohađati turski, i to se pozalo kao dobra praksa, izjavila je za portal Klix.ba Nezira Popovac, direktorica škole.

Spisak osnovnih i srednjih škola u kojima se izučavaju arapski i turski jezik

U osnovnim školama “Edhem Mulabdić”, “Hamdija Kreševljaković”, “Vrhbosna”, „”EL Mannar” i Prvoj privatnoj osnovnoj školi “Isa –beg Ishaković” izučava se arapski jezik, kako i u srednjim školama Gazi Husrev-begova medresa i Prva bošnjačka gimnazija.

– U Gazi Husrev begovoj medresi i Perzijsko-bosanskom koledžu s internatom, učenicima je pružena mogućnost da kao izborni predmet izučavaju arapski. U Petoj gimnaziji 74 učenika kao drugi strani jezik biraju arapski, saopćeno je za Klix.ba iz resornog Ministarstva.

Turski jezik kao drugi strani izučava se u osnovnim školama Kantona Sarajevo i to “Čengić Vila 1”, “Edhem Mulabdić”, “Mirsad Prnjavorac“, “Vrhbosna“, Prva osnovna škola, Šesta osnovna škola,Treća osnovna škola, Međunarodna osnovna škola i Isa beg Ishaković, a ukupno 540 učenika pohađaju nastavu turskog jezika.

U Međunarodnoj srednjoj školi i Tursko-bosanskom-koledžu, 560 učenika pohađa nastavu turskog jezika, a njih 135 u Međunarodnoj srednjoj školi kao drugi strani jezik.

Škola predlaže, Ministarstvo odobrava

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a daje saglasnost za nastavne planove i programe koji će se realizirati u osnovnim i srednjim školama. Učenici se za učenje drugog stranog jezika opredjeljuju na osnovu anketa koje se provode na kraju školske godine, kako bi se na adekvatan način planirale aktivnosti za učenje stranog jezika.

Na osnovu potpisanog Sporazuma o saradnji između ambasade Turske u Bosni i Hercegovini i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, 2013/2014. školske godine počeo je proces uvođenja turskog jezika u osnovne škole u KS-u, gdje trenutno predaje pet nastavnika.

Od prošle godine obavezu finansiranja ovih nastavnika preuzeo je Kanton Sarajevo.

(Klix.ba)