Učenici iz Tuzle najuspješniji na državnom prvenstvu iz robotike

Olimpijada će se održati u Izmiru a učešće je upitno zbog manjka sredstava potrebnih za odlazak.


Foto: Federalna

Prošlog vikenda u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici održano je državno prvenstvo u robotici na kojem su među 120 takmičara najuspješniji bili mladi robotičari iz Tuzle.

Na takmičenju je učestvovalo 120 učesnika, 35 trenera i 40 volontera i sudija, a takmičenje je posjetilo više od 200 gostiju.

Nakon cjelodnevnog takmičenja i tri zvanične runde izvođenja robota u sve tri kategorije takmičenja, iz dvije najbolje runde su dobijeni konačni rezultati takmičenja, piše Klix.

Pobjedničke ekipe Državnog prvenstva iz robotike dolaze iz Tuzle u dvije kategorije i iz Zenice u jednoj kategoriji.

Najbolji robotičari naše države su ostvarili plasman na završnicu WRO – Svjetske robotske olimpijade na kojoj učestvuju 94 zemlje svijeta. Ove godine Olimpijada će se održati u Izmiru i nadamo se da će naše ekipe mladih robotičara skupiti sredstva i uspjeti uzeti učešće na ovom takmičenju, poručili su organizatori.

Druge najbolje plasirane ekipe, dvije iz Zenice i jedna iz Sarajeva su se plasirale na Evropsko prvenstvo koje se ove godine održava u Breši u Italiji.

STEM edukacija u Bosni i Hercegovini je u velikom usponu i već sada mladi robotičari i programeri pokazuju zavidne vještine i znanja rješavajući praktične i pojednostavljene inžinjerske probleme.