Učenici i pčelari u Zenici proslavili Svjetski dan pčela uz radionicu i sadnju medonosnog bilja

Projekt “Pčelarstvo i ruralni razvoj” će u tekućoj godini ponuditi dodjelu nove pčelarske opreme za pčelare.


Foto: Zenicablog.com

Učenici osnovne škole “Edhem Mulabdic” u Zenici obilježili su Svjetski dan pčela, 20. maj uz radionicu o pčelama, te zasadili medonosno bilje i lipu.

Pored interaktivne radionice, na kojoj su učenici imali priliku da se upoznaju sa pčelama, kao vrijednom resursu, kreirali su i maketu pčele, ali i zasadili medonosnog bilje i lipu, piše Zenicablog.

Zenička udruženja pčelara su svakom učeniku pripremili mali medonosni paket na poklon, te ukazali na značaj konekcije s mlađim uzrastima i prenošenje znanja na buduće generacije.

Radionica se realizuje u sklopu velikog dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg financiraju Gradska uprava Zenica i Muslim Aid Association, koji je svojim aktivnostima osnažio mlađe pčelare novom opremom za pčelarstvo, a pored toga i udruženja pčelara pomogli s donacijom linije za proizvodnju satnih osnova.

Kako iz te humanitarne organizacije navode, kontinuirano rade na podizanju nivoa svijesti o značaju prirode i pčela kroz kampanje o zaštiti pčela i sajmove.

Projekt “Pčelarstvo i ruralni razvoj” će u tekućoj godini ponuditi dodjelu nove pčelarske opreme za pčelare, puštanje u rad mašine za satne osnove, ali i sajmove koji imaju za cilj da informišu građanje o pčelama i medu kao visoko vrijednoj namirnici.