Učenica iz Semizovca objavila svoju prvu knjigu

Želja Mejre je da se u budućnosti profesionalno bavi književnošću, izučavanjem Bosanskog jezika i naše savremene historije.


Foto: Bosnainfo.ba

Mejra Kljajić, učenica Osnovne škole “Porodice ef.Ramić” iz Semizovca objavila svoju prvu knjigu pod nazivom “Priče iz moje duše”.

Predstavnici Općine Vogošća, Osnovne škole “Porodice ef. Ramić” iz Semizovca, koju pohađa, prijatelji i poznavici, prepoznali su kvalitet literarnog izražavanja Mejre Kljajić iz vogošćanskog naselja Svrake, te joj pomogli da dio njenih, vrlo emotivnih i nadahnutih, priča u kojima govori o onom šta nam se zbivalo u vremenu iza ukoriči u njenu prvu knjigu “Priče iz moje duše”.

Likovni umjetnik Enver Bužo, specijalno za ovu priliku, izradio je sliku “Žena u ogledalu” kojom je ilustrovana naslovnastrana ovog djela.

Sadašnjot u ogledalu prošlosti moto je mojih priča te ova slika, na neki način, najbolje ilustruje ono o čemu, u svojim literarnim radovima, govorim, kaže Mejra Kljajić. Neizmjerno sam sretna što mi se ostvario san da objavim svoju prvu knjigu. To mi je veliki podstrek da sa još većim žarom olovkom ostavljam tragove o svemu onom što se rađa u mojoj duši i da te radove publikujem u novim knjigama, piše Bosnainfo.

Inače, Mejra Kljajić rođena je 2009. godine u Sarajevu. Osmi je razred Osnovne škole “Porodice ef. Ramić” u Semizovcu. Od kako zna za sebe pokazuje sklonost ka knjizi i pisanoj riječi i vrlo uspješno, korača po svojoj literarnoj stazi.

Pohađala je recitatorsku, dramsku i literarnu sekciju. Njenu sklonost ka pisanju prva je primjetila učiteljica Jasminka Halilović. Kasnije su njenu ljubav prema književnosti i novijoj bosanskohercegovačkoj historiji nastavile podržavati Irma Hodžić-Kapo i Sanela Lika-Đerzić, nastavnice Bosanskog jezika i Anisa Fatić, nastavnica Historije, te je tako podstrekavali da piše i svoje priče slaže u nisku od koje je satkano njeno prvo ali i u koju će biti satkana sva njena buduća literarna djela.

U slobodno vrijeme voli da čita knjige i gleda dokumentarne filmove o prošlosti naše zemlje sa posebnim osvrtima na dešavanja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine. Učestvovala je na više Kantonalnih takmičenja iz Bosanskog jezika i književnosti, te na njima ostvarivala zapažene rezultate. Trenutno pohađa i školu Hifza Muftijstva sarajevskog. Učestvovala je i na brojnim mektebskim takmičenjima na kojima je, uspješno, predstavljala džemat Semizovac u kiraetu (učenje Kur’ana).