Ubrzajte svoje čitanje i učinite učenje jednostavnijim

Čitanje je vještina koju gotovo svaki pojedinac najviše koristi tokom dana. Počevši od jutarnjeg čitanja novina, čitanja različitih e-mailova, sms poruka, pisama, formulara ili pak udžbenika.


1. Čitanje riječ po riječ

To je navika kako se djeca uče čitati. Međutim, kada se koncentrišete na zasebna značenja riječi često se izgubi cjelokupno značenje onoga što se pokušava reći. Ljudi koji čitaju svaku riječ kao zasebnu jedinicu razumiju manje od onih koji brže čitaju i pritom spajaju riječi u smislene blokove.

Rješenje:

Brzina čitanja uključuje čitanje blokova riječi i njihovo razumijevanje u istom trenutku. Uzmimo za primjer gledanje digitalne fotografije. Fotografija se sastoji od miliona piksela koji imaju smisla jedino ako ih se promatra zajedno. Na isti način funkcioniše i ljudski mozak. Mozak bolje razumije ideju napisanog ako vidi riječi u cjelini, nego ako ih vidi zasebno. Ova se tehnika može poboljšati, ako pri čitanju tekst odmaknete malo dalje od očiju nego obično. Tako promatrate cjelinu, veći broj riječi pročitate u bloku i na taj način povećavate brzinu čitanja.