U utorak probno polaganje eksterne mature za osnovce iz TK

Učenici završnih razreda šest osnovnih škola Tuzlanskog kantona u utorak, 22. marta ove godine, pristupit će probnoj verziji polaganja eksterne mature, odnosno završnom ispitu znanja, saznaje Klix.ba u Pedagoškom zavodu TK.


Foto: Ilustracija

Kako je za Klix.ba kazao direktor ovog zavoda Nikola Čiča, riječ je o relaksirajućem pokušaju kako bi osnovci što spremnije pristupili zvaničnom polaganju testa.

– Ovdje je riječ o obavezujućem testnom polaganju za učenike osnovnih škola u TK. Naši testatori će posjetiti šest osnovnih škola kako bi se napravilo baždarenje testa, ali i stvorio uvid u to kako se učenici pripremaju za polaganje. Menadžmenti ovih škola su upoznati, a mi ćemo se u utorak samo pojaviti u školama, pojašnjava Čiča.

Pored šest škola, čije nazive Čiča ne može otkrivati, jer kako kaže, ne želi stvarati nervozu među učenicima, testove će na uvid dobiti i nastavno osoblje ostalih 80 osnovnih škola koje djeluju na području kantona.

– Oni prema vlastitom nahođenju mogu izvršiti testiranje učenika kako bi utvrdili koliko su oni spremni za zvanično polaganje, ističe Čiča.

Vrednovanje rezultata pri upisu u srednje škole

Kao što smo već i pisali, prema novom Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju TK, koji je usvojen prošle godine, matura je obavezna, a rezultat će ove godine biti vrednovani pri upisu u srednje škole.

Prema dosadašnjoj praksi učenici su pristupali polaganju ispita iz maternjeg jezika i matematike, međutim donošenjem podzakonskih akata, osnovci će ovaj put morati pokazati znanje iz svih predmeta koje su izučavali tokom školovanja.

Test je podijeljen na tri razine prema ishodima učenja i to na lakši, srednji i viši nivo, a u kreiranju pitanja učestvovali su nastavnici svih osnovnih škola sa područja kantona.

– Mi smo 1. marta na web stranici Pedagoškog zavoda TK postavili finalnu verziju Kataloga ispitnih pitanja i zadataka za polaganje ovogodišnje eksterne mature. Prilikom izrade kataloga sugestije je mogla dati šira društvena zajednica, kaže Čiča.

Za izradu testova je napravljen poseban softverski program, koji iz baze podataka sam određuje pitanja i uvrštava ih u testove.

Shodno tome, doticaja sa pitanjima neće imati niko, osim učenika kojem će test doći zapakovan u kovreti sa jedinstvenim bar kodom.

Vlada TK odobrila novac za kupovinu kamera

Na posljednjoj sjednici Vlada TK donijela je odluku kojom se odobravaju novčana sredstva u iznosu od 5.000 KM Pedagoškom zavodu TK za kupovinu kamera za provođenje eksterne mature u 86 osnovnih škola na području kantona.

Kamere će biti postavljene u salama u kojima se vrši testiranje, nakon čega će snimljeni materijal biti dostavljen Pedagoškom zavodu TK.

Zvanično testiranje učenika bit će obavljeno početkom maja, a u cijelom procesu učestvuje blizu 400 stručnih osoba.

(Klix.ba)