U Gimnaziji „Maarif Koledž“ održano testiranje za stipendije

„Fondacija za razvoj obrazovanja“ Sarajevo je i ove godine organizovala testiranje za dodjelju vrijednih stipendija maturantima osnovnih škola koji žele upisati Gimnaziju „Maarif Koledž“.


Gimnazija „Maarif Koledž“ je osnovana od strane „Fondacije za razvoj obrazovanja“ Sarajevo. Pored gimnazije, u sklopu Fondacije djeluju još i predškolska ustanova „Kid IUS“, Prva privatna osnovna škola „Isa-beg Ishaković“, te Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). Na taj način obuhvaćen je cjelokupan odgojno obrazovni proces na svim nivoima, od vrtića do doktorata. Škola je smještena pored zgrade Prve privatne osnovne škole „Isa-beg Ishaković“ u kampusu Vraca. Učionice su opremljene pametnim tablama koje omogućavaju da se, uz tradicionalne didaktičke metode i frontalni pristup, primjenjuju i interaktivne nastavne metode.

Testiranje za stipendije je održano 14. aprila u prostorijama „Maarif Koledža“. Testiranju je pristupilo 120 učenika većinom iz osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo. Međutim, ono što je posebno važno za istaći jeste činjenica da su ovom događaju prisustvovali i učenici iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.

„Dajemo jednake šanse svima“ je moto koji je bio vodilja tokom promovisanja testiranja za stipendije. Svi učenici završnih razreda osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine su imali priliku da pristupe testu, bez obzira na prosjek ocjena koji su imali u toku dosadašnjeg obrazovanja.

– Zaista nam je drago da „Fondacija za razvoj obrazovanja“ Sarajevo i u srednjoj školi nastavlja svoju uspješnu tradiciju dodjele stipendija koju već dugi niz godina sprovodi na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Ovo je bila izuzetna prilika za sve mlade ljude da, na osnovu svog znanja i sposobnosti koje su stekli u toku dosadašnjeg obrazovanja, otvore sebi put u bolju budućnost, pojasnila je direkorica Maarif Koledža, Mubera Halilčević.

Test je obuhvatao gradivo iz matematike, bosanskog i engleskog jezika, te pitanja iz općeg znanja. U zavisnosti od postignutih rezultata, učenici će osvojiti stipendije u iznosu od 25% do 100% od ukupne cijene školarine. Važno je napomenuti da se ostvarena stipendija odnosi na cjelokupno četverogodišnje školovanje.

Direktorica Halilčević je, također, dodala i da žele učenicima pokazati da se znanje i marljivost isplate, te da će im upornost i zalaganje olakšati ostvarenje njihovog cilja, a to je kvalitetno i uspješno obrazovanje u našoj zemlji.

Škola nudi dva izborna područja, i to izborno područje za informacione i komunikacione tehnologije (IKT) i izborno područje za vizuelne komunikacije i dizajn (VKD). Pored nastavnog plana i programa Kantona Sarajevo, škola također nudi mogućnost pohađanja nastave po Cambridge nastavnom programu.

– Nadamo se da će ove stipendije učenicima biti motivacija za dalji rad i napredovanje. Nastojat ćemo učenicima pružiti inovativno i kvalitetno obrazovanje koje će im omogućiti da, odmah po završetku srednje škole, pronađu sigurno zaposlenje u IT sektoru, ali isto tako im dati ti odličnu podlogu za dalje obrazovanje. Želimo da naša mladost ostane u našoj domovini, te da kroz svoje pozitivne priče, uspješno djelovanje i rad doprinese razvoju cjelokupnog društva naše domovine, saopćeno je iz Gimnazije „Maarif Koledž“.

(Školski.ba)