Tuzlanski srednjoškolci promovišu Tuzlu u Evropi: Faris i Mateo osvojili srebro na takmičenju grafičkog dizajna

Uprkos velikoj konkurenciji uspjeli su osvojiti srebro i tako ušli među tri najbolja rada na području Evropske unije.


Da mladi ljudi nisu nezainteresovani za inovacije i kreiranje pozitivnih priča pokazuje još jedan primjer iz Tuzle. Radi se o učenicima Opće gimnazije KŠC Sveti Franjo Tuzla koji su svoju školu, a posebno svoj grad, predstavili u najljepšem mogućem svjetlu.

Naime, na velikom takmičenju grafičkog dizajna, koje organizuju Europska unija i krovna organizacija iDesignEU, tim, pod imenom HYBRID TUZLA, kojeg čine učenici Faris Delić i Mateo Marjanović, te mentor profesor Mirnes Bektić, osvojio je II. mjesto u kategoriji timski rad.

Uprkos velikoj konkurenciji uspjeli su osvojiti srebro i tako ušli među tri najbolja rada na području Europske unije.

Opis fotografije: Kompozitna panorama grada Tuzle sa najpoznatijim znamenitostima grada. Za kompoziciju korištene su layer maske, vector maske, blending modovi i blending opcije te su korišteni gradijenti za uklapanje određenih elemenata.

Od ostalih funkcija najznačajniji su facet pixelate filter koji je korišten na znamenitostima u sredini slike, smart sharpen, content-aware fill, field blur, healing brush, korišten je stroke oblika pravouganoika za okvir te je boja na cijeloj slici korektirana alatima curves i camera raw.

Kako su uspjeli ostvariti ovakav uspjeh i kako je nastao njihov rad saznaćete u priloženom videu: