Tuzla: Učenici kroz javne debate aktueliziraju problem aerozagađenja

"Cilj nam je prikazati građanima kakav je to zrak koji udišemo i koji uticaj ima na nas i okolinu."


Udruženje građana Ekosol u proteklih osam mjeseci uspješno sprovodi projekat Parlamentarna debata – Rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla koji je u sklopu šireg projekta “Misli o Prirodi!”, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

– Cilj nam je prikazati građanima kakav je to zrak koji udišemo i koji uticaj ima na nas i okolinu. Prikazujemo to na razne načine, a 23. februara će kroz debate, učenici i nastavnici šest srednjih škola, izlagati šest različitih tema za svoje kolege iz drugih škola, čije teme obuhvataju problem aerozagađenja. Kroz javne debate očekujemo da će učenici bolje razumiti problem aerozagađenja, te da će ponuditi određena rješenja, istakli su iz Ekosola.

U prethodnom periodu učenici šest srednjih škola, zajedno sa svojim profesorima, prošli su dvodnevne edukacije na temu aerozagađenja nakon kojih su pristupili obradi svojih zadatih tema. Svaka škola je dobila po jednu temu za koju će detektovati problem i ponuditi moguće rješenje.

Na finalnom takmičenju će učenici izlagati svoje radove nakon čega će se izvući prijedlozi izmjena i dopuna, zakona i pravilnika s ciljem smanjenja aerozagađenja u Gradu Tuzla, piše tuzlainfo.ba.