Tuzla: Besplatna podrška za porodice i djecu sa poteškoćama u razvoju i u naredne dvije godine.

Podršku od 64.000 KM, dovoljnu za nastavak rada Servis centra u naredne dvije godine, osigurao je USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).


– Tuzlanski Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „SocI“ svaki dan ima sve više korisnika/ca, a sistemske podrške za ovu populaciju nema, poručila je Irmela Imamović iz Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju “SocI” koje je inicijator osnivanja Servis centra koji će besplatne usluge porodicama djece i osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju pružati i u naredne dvije godine.

Ugovor o dodjeli sredstava 27.02.2018. godine u prostorijama Centra potpisali su Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i Alma Dizdarević, direktorica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju “SocI” iz Tuzle.

– USAID godinama podržava rad marginaliziranih grupa, a posebna pažnja posvećuje se porodicama i djeci sa poteškoćama u razvoju. U Servis centrima vidjeli smo šansu da pomognemo u socijalizaciji djece sa poteškoćama u razvoju, ali i da im osiguramo kvalitetniji život, poručio je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

Besplatne usluge Centra koristi oko 80 porodica djece i osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju sa područja Tuzlanskog kantona.

Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju korisnicima osigurava boravak do četiri sata dnevno tokom kojeg su im na raspolaganju psiholozi, defektolozi i edukatori, kreativne radionice, inkluzivne radionice, muzikoterapija, dok  je za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju osigurana pravna pomoć, psihološko savjetovanje, te pomoć u kriznim situacijama.

Uspostavljanje Servis centra podržali su USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grad Tuzla, a inicijator osnivanja je Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju (SocI) iz Tuzle.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama podržao je uspostavljanje pet servis centara u Bosni i Hercegovini, u Foči, Banjoj Luci, Tuzli i dva u Sarajevu, a u naredne dvije godine finansijski će podržavati rad svih pet servis centara.

(Školski.ba)