Tri životne lekcije velikog matematičkog uma

Kada biste se družili sa neobičnim i jedinstvenim naučnikom kakav je bio Paul Erdos, vjerovatno bi vam upao u kuću u pola noći sa željom da zajedno rješavate matematičke probleme. Rekao bi: “Moj um je otvoren!”. Morali biste i da mu perete veš, a ako u pet ujutru dobije inspiraciju da radi, praviće buku lupajući u šerpe i lonce dok se ne probudite i pridružite mu se u radu.


Ako želiš da budeš najbolji, trebaju ti sati. Nikada nemoj stati. Radi i radi. Erdos je kao sedamdesetogodišnjak izdao više radova nego većina matematičara za cio život. Objavio je oko 1.500 naučnih radova. Neprestano je razmišljao o problemima i zapisivao moguća rješenja i razrade. Rekao bi vam i da je najvažnije da u matematici i u životu postavite DOBRO PITANJE. Uspješni ljudi se ne fokusiraju samo na pravo rješenje. Važnije je fokusirati se na pravi problem. Svako može da postavlja pitanja, ali Eros je u tome bio neprevaziđen.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.