Treba li djetetu organizovati slobodno vrijeme tokom raspusta?

Roditelji se plaše da previše slobodnog vremena može negativno da utiče na djetetove radne navike. A da li ima razloga za brigu i da li treba djetetu da organizuju vrijeme, savjetuju psiholozi.


Marija Jurić, magistar psihologije i školski psiholog, kaže kako je vrlo važno da se djeca tokom ljetnjeg raspusta dobro odmorel, prenosi Hayat.ba.

– Smatram da je važno i malo zaboraviti na školsko gradivo. Sa djecom je korisno razgovarati o postignutom uspjehu, šta je moglo bolje ili drugačije, ali djeci je važna i igra i da se malo udalje od gradiva. Ne treba im prigovarati i kažnjavati ih zabranom aktivnosti zbog eventualnog školskog neuspjeha. Djeca uče kroz igru i zato je važan predah od učenja i ispunjavanja zahtjeva u smislu rokova, pojašnjava Jurić.

Ponavljanje tek pred početak nove školske godine

Kako se nova školska godina približava, dodaje, u redu je da se pripreme za školu, ponove neke vještine, poput čitanja i pisanja, kako bi se ponovo navikli na obaveze. Kvalitetnom komunikacijom roditelji mogu da postignu da dijete bude svjesno eventualnih propusta i da narednu školsku godinu započne sa postavljenim ciljevima, prenosi CDM.

I psiholog Petra Matković kaže kako brojna istraživanja pokazuju da će djeca tokom odmora zaboraviti dio onoga što su naučila jer neće imati dnevnu školsku rutinu. Najviše “pate” čitanje i tablica množenja.

– Roditelji strahuju da će se djeca previše opustiti, pa djeci unaprijed najavljuju učenje i ponavljanje, prave plan koji je često teško ispuniti. Umjesto toga, ljetnji raspust je idealna prilika za učenje vještina daleko od uobičajene rutine i ponavljanja, kaže Matković.

Ističe kako je blagotvorno već samo provođenje opuštenijeg i kvalitetnijeg vremena sa porodicom.

S obzirom na to da završetkom školske godine djeca odjednom dobiju mnogo slobodnog vremena, nije nevažno isplanirati kako će dijete provesti duge ljetnje dane. Mnoga djeca jedva čekaju praznike kako bi imala više vremena za aktivnosti koje ih raduju, ali izazov je kad djeca nemaju viziju šta će da rade i kako će da provode dane.

– Zaposleni roditelji imaju grižu savjesti jer ne provode dovoljno vremena sa djecom, ali važno je da pokažu interesovanje za njihove želje i što kvalitetnije provode zajedničko vrijeme. Korisno je pitati ih šta bi željeli da rade i čemu se raduju. Odmor može biti i pasivan i aktivan, pojašnjava Jurić.

Neke od mogućnosti su pohađanje različitih kampova, ljetnjih radionica, kurseva, odlazak u prirodu ili na bazen. Uz različite aktivnosti i sadržaje, dodaje Jurić, važno je djeci obezbijediti i neku obavezu kod kuće jer tako stiču radne navike.

Treba im dati mogućnost izbora kako bi spoznali sopstvena interesovanja i želje. Mogućnost izbora aktivnosti doprinosi dječjjoj samostalnosti, razvoju slike o sebi, a roditelji su tu da daju podršku.

– Često je djeci i dosadno, ali ne treba se brinuti zbog toga. Dosada je korisna jer nakon nekog vremena djeca otkriju svoja interesovanja, spoznaju sebe i svoje želje, maštaju i razmišljaju. Dosada podstiče kreativnost i radoznalost, kaže Jurić.

(Školski.ba)