Trajni podsjetnik na ubijenu mladost: Spomen ploča u znak sjećanja na ubijene učenike

Spomen-ploča u znak sjećanja na 13 učenika koji su ubijeni postavljena je u Srednjoj elektrotehničkoj školi.


Na zidu Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na 13 učenika ove škole koji su ubijeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.

Spomen-ploča je trajno svjedočanstvo o tragičnom gubitku mladih života koje je agresor prekinuo u cvijetu mladosti, tokom najljepših srednjoškolskih dana. Djevojke i mladići imali su od 15 do 18 godina.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče pokrenuli su roditelji ubijene djece, a podršku im je pružio vijećnik Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Memišević.

Memišević je rekao da je sretan što je spomen-ploča postavljena i što je ova inicijativa realizovana.

Na ovoj tabli je ispisano 13 imena ubijene djece opkoljenog Sarajeva iz Srednje elektrotehničke škole, ali smo ostavili i prazan prostor ukoliko bi se neko od roditelja ubijene djece naknadno javio da se i imena njihove djece upišu na spomen-ploču, rekao je Memišević.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, kazao je da se postavljanjem spomen-ploče ubijenoj djeci Srednje elektrotehničke škole podsjećamo na karakter rata koji je agresor vodio, ubijajući djecu i prekidajući njihova djetinjstva i školovanje, piše Oslobođenje.

Ova ploča će biti trajni podsjetnik na nevinu djecu koja su stradala tokom agresije. Mnogo je ovakvih mjesta širom BiH gdje su stradala djeca. Na ovakav način mi nastojimo da obilježimo svako mjesto gdje je izvršen masakr i gdje su ubijeni ljudi, dodao je.

Ubijeni su: Adnan Čamdžija, Muamer Fazlić, Mahir Ferhatović, Rijad Garbo, Nadan Harba, Esad Herenda, Adnan Hodžić, Almir Kadrić, Amel Kahvić, Danijel Kovačević, Nermina Kurtović, Kenan Zupčević i Muamer Žiga.