Stvari koje bake/nane i dede ne bi trebali raditi

Bake/nane i dede su među najvažnijim osobama u djetinjstvu pa oni moraju da vode računa kakvi će uzori biti svojim unucima. Određena ponašanja nikako ne daju dobar primjer niti doprinose harmoničnim odnosima u familiji. Pročitajte koje stvari bake/nane i dede nikako ne bi trebalo da praktikuju.


12. Da krišom ignorišu roditeljska pravila

Opet se radi o rušenju autoriteta roditelja. Ako djeca moraju “u devet u krevet”, morat će rano na spavanje i kada su kod bake/nane i dede.

13. Da međusobno porede unuke

Ko je bolji đak a ko je mišićaviji nije nešto čemu se treba posvećivati prevelika pažnja.

14. Da kritikuju mamu zbog viška kilograma poslije porođaja

Nikakav pritisak na mamu da vrati vitku figuru nije na mjestu, i temu mršavljenja ne treba stavljati na dnevni red.

15. Da vode unuke na šišanje bez pitanja

Nikako ne priređivati roditeljima iznenađenja ove vrste!

16. Da ispituju unuke kako bi izvukli informacije o njihovim roditeljima

Nikada ne pravite od unuka doušnike, niti oni smiju da služe kao posrednici kada su svađe, razvod ili planiranje odmora u pitanju. Tako se samo upropašćavaju porodični odnosi.

17. Da samoinicijativno poklanjaju kućne ljubimce

Bez obzira na to koliko unuci obećavali da će sami brinuti o kuci ili maci, životnje su ogromna odgovornost i takav poklon moraju odobriti roditelji.

18. Da zabadaju nos u ljubavni život unuka

Simpatije, zabavljanja i veze nisu tema koju bake/nane i dede treba da potenciraju, jer će unuke tako odgurnuti od sebe.

19. Da savjetuju mamu kako ne treba da se zaposli

Nekada je bilo prirodno da majka ostaje sa djecom kod kuće, ali to nema veze sa sadašnjim trenutkom i takvu odluku žene ne bi trebao niko komentarisati.

20. Da unucima usađuju predrasude

“U moje vreme smo mislili ovako… “ nije izgovor za prenošenje predrasuda o drugom spolu, drugim rasama ili nacijama svojim unucima.

21. Da previše pažnje poklanjaju fizičkom izgledu

Koliko god vam unuka bila lijepa, ne pravite od toga famu već umjesto fizičkog izgleda ističite druge dječije kvalitete poput radoznalosti ili snalažljivosti.

22. Da zahtijevaju da ih unuci posjećuju

Odluke o tome kada i koliko će unuci provoditi vremena sa bakama/nanama i dedama su ipak prije svega u nadležnosti roditelja i nimalo nije na mjestu da se na njih vrši pritisak.

23. Da unuke koriste kao besplatnu radnu snagu

Iako je u redu zamoliti unuke za pomoć, posjeta baki/nani i dedi ne treba da bude uslovljena obavljanjem kućnih poslova.

(Detinjarije.com)