Slušajte svoje dijete!

Slušate svoje dijete i to tako da dijete osjeti kako vas zanima ono što govori i kako vam je zaista stalo. Svojim slušanjem pokazujete djetetu da vam je važno, i ono samo, kao i ono što vam ima reći.


Roditelji rastrzani svakodnevnim obvezama slušaju dijete na pola uha ili usput čitaju, gledaju TV ili rade nešto drugo. Bez obzira što imate malo vremena, previše posla i što vam se čini da ste preumorni da biste bili dobar slušatel j- ne zaboravite da je to za samopouzdanje vašeg djeteta vrlo važno, piše cuvarkuca.hr.

Istraživanja pokazuju da prosječni roditelj provede dnevno u prosjeku 14 i pol minuta komunicirajući s djetetom. Od toga 22 i pol potroši na kritiziranje njegovog ponašanja

Slušanje djeteta zahtjeva otvoreni um. To nam omogućava da zaista čujemo što dijete misli i što nam govori. Zaista slušati dijete znači utišati svoje misli, suspregnuti procjenjivanje i zaključivanje i pokušati shvatiti što nam dijete želi reći.

Trenuci u kojima zaista slušamo svoju djecu dragocjeni su za razvoj njihova samopouzdanja. Djeca će razviti osjećaj vlastite vrijednosti ako vide da ih slušate. Naučit će kako rješavati svoje probleme ako im date šansu da ih izraze riječima. Stoga, kad vam diejte nešto govori, odvojite svoje vrijeme i pažnju i aktivno ga slušajte. Otkrijte što vam želi reći. Zašto mu je to važno? Govori li vam o nekom svom uspjehu? Ili možda o tome da je zbunjeno, ljuto ili tužno?Kad slušamo dijete, vrlo je teško oduprijeti se porivu da mu odmah dajemo sugestije, savjetujemo ga ili rješavamo problem. No, dijete često ne želi ni vaš savjet ni vaše rješenje svoga problema. Želi vam nešto reći. Želi s vama podijeliti svoj doživljaj. Ako ne budete slušali, nećete otkriti što je to. A onoda ćete jednog dana, kad dijete malo odraste, uhvatiti samog sebe kako govorite Pa ona mi više ništa ne priča. Pa to je razumljivo. Biste li vi pričali nekome tko vas ne sluša?

(Školski.ba)