Sjajna vijest za školarce: Nema više nenajavljenih testova i ispitivanja u školama

Ministarstvo obrazovanja i nauke KS donijelo je odluku da nastavnici i profesori više ne mogu davati testve učenicima bez najave. Razlog tome je smanjenje stresa prilikom odgovaranja i testiranja. Pravilnik je već dostavljen svim direktorima škola.


U Novom danu na televiziji N1 gostova je Benjamin Hedžić, direktor Obala gimnazije u Sarajevu, koji je za N1 pojasnio šta to sve stoji u pravilniku.

– Ministarstvo obrazovanja KS je u proteklih godinu dana promijenilo podzakonske akte, koji se nisu mijenjali dugo vremena. Pravilnik o ocjenama urađen je iz perspektive učenika, gdje sada oni mogu sami da planiraju – a samim tim šta da očekuju, kaže Hedžić.

Pravnilnik je po njegovom mišljenju dobio dobre reakcije kako učenika, tako i nastavnika.

– Ima dijelova o kojima se može diskutovati, kritikovati ih. Pravilnik prepoznaje nove kategorije učenika i rješava probleme koje su nastavnici ranije sami rješavali, dodaje.

– Znali smo šta čeka učenika koji ima dvije ili tri jedinice, pada i ide na popravni. Ali, šta se dešeava sa učenikom koji ima sve petice? Ili učenikom koji ima poteškoće pri učenju, pojašnjava sa konstatacijom da novi pravnilnik uključuje te kategorije.

Kazao je da je uvjeren da su nastavnici ranije najavljivali testove, ali bilo je i onih koji nisu.

– Mi smo u pravilniku precizrali da nastavnici moraju precizirati kalendar aktivnosti, ocjena znanja, usmena ispitivanja također. Tehnika ispitivanja mora biti najavljena, smatra.

Ovim se smanjuje faktor stresa kod učenika, te da svi učenici u datom trenutku imaju iste uslove odgovaranja. Hedžić je kazao da je pravilnik dobro uređen, nije revolucionaran ali otvara nova vrata i mogućnosti.

– Većina ocjena koje učenici dobijaju su usmeno i pismeno. Pravilnik sada prepoznaje druge metode ocjenjivanja, grupni rad, projektni rad, pregled svezaka i zadaća. Urađeno je nešto novo i ulazi se u kreativnost i praktičnu primjenu znanja, kazao je Hedžić na koncu gostovanja.

(N1)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.