Sindikat obrazovanja traži zaustavljanje usvajanja lošeg zakonskog rješenja u KS

Tvrde da usvajanjem takvog zakona učenik koji svakodnevno zlostavlja druge učenike ili nastavnike neće moći biti isključen iz redovnog nastavnog procesa.


Foto: Školski.ba / Envato

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantona Sarajevo pozvao je u otvorenom pismu zastupnike u Skupštini KS da zaustave usvajanje lošeg zakonskog rješenja koje se nalazi u Prijedlogu zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, a o kojem će odlučivati u ponedjeljak, 10. juna.

Ističu da predloženo rješenje kojim se uvodi obavezno srednje obrazovanje za svu djecu i lica do sticanja srednje stručne spreme, i to do 22 godine života, bez provedbenih propisa, uvodi anarhiju u srednje škole.

Sindikat navodi da je predlaganje takvog zakonskog rješenja urađeno tako da javnosti i socijalnim partnerima uopšte nisu predočena jasna obrazloženja zasnovana na ozbiljnim analizama dosadašnjeg zakonskog rješenja, ali i predviđanja šta takvo rješenje donosi u budućnosti.

Predstavljajući radnike u srednjem obrazovanju, Sindikat je iskazao veliku zabrinutost gdje takvo rješenje vodi, posebno u smislu sigurnog okruženja u srednjim školama kao preduslovu za odvijanje kvalitetnog obrazovanja.

Tvrde da usvajanjem takvog zakona učenik koji svakodnevno zlostavlja druge učenike ili nastavnike neće moći biti isključen iz redovnog nastavnog procesa niti će mu se moći zabraniti kontakt sa ugroženom populacijom u srednjoj školi; da bi se učenik ili osoba osuđena za ubistvo ili pokušaj ubistva nakon odslužene kazne obavezno obrazovala sa redovnim učenicima srednje škole, a dokazani pedofili bi se obavezno obrazovali zajedno sa redovnim učenicima srednje škole.

Također, dodaju da bi se dileri opojnim sredstvima obavezno školovali sa redovnim učenicima, te imali osigurano “radno mjesto”; učenici/e koji imaju zakonsko pravo sa 18 godina da se ožene/udaju ovim zakonom će se morati obavezno školovati sa redovnim učenicima srednje škole, a učenik koji ima 200, 300, 400 i više neopravdanih izostanaka sa nastave će se smatrati redovnim učenikom i morat će se i dalje redovno obrazovati.

Sindikat naglašava da će to u praksi značiti da učenici koji redovno ne pohađaju školu ili se ispišu iz nje, nemaju nikakvu kaznu, a oni koji zloupotrebljavaju ovakvo rješenje mogu nesmetano da maltretiraju, u svakom smislu, druge učenike, ali i radnike škole, prije svega nastavno osoblje.

– Nadamo se da ćete shvatiti od kolikog je društvenog značaja da se zaustavi usvajanje ovakvog zakonskog rješenja zato što ćete, u slučaju da se ne zaustavi, i vi biti odgovorni za svaki teški neželjeni događaj u srednjim školama u budućnosti, navedeo je u pismu Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantona Sarajevo.