Šest elemenata koji će pomoći da učite brže i bolje

Postoje brojni razlozi zbog čega nešto učite brže i bolje i možete da se toga sjetite nakon dužeg vremenskog perioda. U nastavku saznajte kojih šest elemenata će vam pomoći da učite brže i bolje.


4. Dobro organizujte informacije. Ovdje se misli da ako informacije i podatke koje prilikom učenja naučite, organizujete u određene kategorije i prema pravim kriterijumima, da će one biti bolje zapamćene od onih informacija koje uopšte nisu organizovane.

5. Koristite optimalne vremenske razmake između ponavljanja. Naime, postoje određeni vremenski razmaci u kojima treba određene informacije da ponovite, kako biste ih se mogli prisjetiti i nakon dužeg vremena.

6. Dobro izdvajate ključne riječi. Misli se na riječi ili fraze koje se razlikuju od ostatka teksta. Njihovom dobrom organizacijom, pravovremenim vađenjem u radnu svesku, brže ćete ih zapamtiti i duže sjećati. Ako ključne riječi obilježavate u tekstu, vrlo je je važno da ih učinite drugačijima – korištenjem markera ako čitate udžbenik ili podebljavanjem, iskošavanjem, podvlačenjem riječi (fontova) ako sjedite i čitate za računarom.

(Vodič za učenje / STUDOMAT.ba)