Šest važnih životnih lekcija koje djeca nauče od svojih očeva

Mnoga ponašanja djeca nauče od svojih očeva, od običnih fudbalskih pravila do ponašanja prema ženama...


Puno je lekcija kojima tate podučavaju svoju djecu dok rastu. Neke od njih su prilično očite kao, naprimjer, kako pravilno udariti loptu ili šta učiniti ako pukne guma na automobilu.

Ali tu su i druge, ozbiljnije stvari koje djeca nauče od svog oca, ponekad i ne sluteći. To su lekcije koje utječu na oblikovanje kasnije osobnosti. Stoga obratite pažnju, jer ovo su lekcije na koje svaki tata treba obratiti pažnju dok djeca rastu.

1. Prema svim ženama (i muškarcima) ponašajte se s poštovanjem i očekujte isto zauzvrat

Djeca će neprestano gledati kako se njihov tata odnosi prema mami, bez obzira jesu li zajedno ili ne. A ono što vaša djeca vide je ono što će očekivati od vlastitih veza kasnije u životu. Stoga budite sigurni da učite svoju djecu da se prema drugima odnose s poštovanjem. To će vam pomoći osigurati da vaš sin učini isto, a vaša kćer ne očekuje ništa manje kad postanu dovoljno stari.

2. Roditeljstvo je partnerstvo, kao i kućanski poslovi

Staromodni rodni stereotipi, gdje mame rade sve poslove i svađaju se, ostavljajući tate da se vrate s posla i skrase se ispred televizora uz pivo, pripadaju još 1950-ima. Pokažite svojoj djeci kako se to radi. I ne govorimo samo o zabavnim stvarima, poput priča pred spavanje ili kupanja. Skuhajte obrok, usisajte, očistite wc.

3. Sve radite umjereno

Biti ovisnik o bilo čemu, od čokolade do piva, od sporta do knjiga, od kockanja do igrica, sve može biti opasno. U redu je uživati u malo čokolade nakon večere, pratiti neki sportski klub ili uživati u igranju video igara, ali opasno je kada to postane ovisnost. Opet, sve je u davanju primjera i ova je lekcija često naučena kroz tatu, pišu djecjaposla.com.

4. Uredu je pokazivati osjećaje

Bez obzira jeste li ženskog ili muškog roda, uredu je pustiti suzu. U redu je da vas svladaju osjećaji i da ih želite izraziti. Zapravo je zdravo. Pokažite svojoj djeci da doživljavate iste osjećaje kao i oni.

5. Također je u redu i neuspjeh

Kaže se da djeca često dobivaju takmičarsku stranu od oca, a sigurno postoje važne lekcije oko pobjede i poraza. Tate moraju imati na umu da, iako pobjeda može donijeti trofej, neuspjeh donosi lekciju. A ove su lekcije ono što nam pomaže da općenito uspijemo.

6. Tjelesne funkcije imaju vrijeme i mjesto

Obavljanje male nužde u javnosti, podrigivanje, ispuštanje gasova… sve su to tjelesne potrebe čiju kontrolu djeca nauče od svojih očeva. Postoji vrijeme za zezanje, ali i za ozbiljnost i jasno djecu naučite razlikama.