Sedam razloga zašto je biti učitelj najbolji posao na svijetu

Ovo je sedam razloga zašto je biti učitelj najbolji posao na svijetu.


sasint / Pixabay

1. Zbog potencijala da promijenite živote – pitajte bilo kojeg učitelja koji je pomogao učeniku na bilo koji način i reći će vam da taj život nije samo dobar, nego i odličan.

2. Daje vam priliku da neprestano budete kreativni – naravno da postoji sve više razina odgovornosti u učiteljskom poslu, ali učitelji mogu biti kreativni u svakom satu koji održe. Imaju puno prilika isprobati nove ideje i biti kreativni, upustiti se u neprekidan proces stvaranja optimalnog okoliša za učenje, prenosi Mreža mira.

3. Taj posao vam nudi priliku da se neprestano poboljšavate u njemu – ne samo da se učitelje stalno ohrabruje da traže profesionalnu pomoć, nego i redovito mogu zatražiti uvid u nastavu od iskusnijih kolega.

4. To je podcijenjena profesija – količina posla koju učitelji obavljaju, uspoređujući je s naknadom koju za to dobivaju, šokantno je nerazmjerna na dva načina: prvo – u okvirima broja plaćenih i neplaćenih sati rada, drugo – u odnosu na druge slično kreativne i važne (ali i ne tako važne) profesije u društvu. Ali, to nije razlog zbog kojeg učitelji rade ono što rade. Vrlo malo učitelja odabire tu profesiju zbog plaće.

Pexels / Pixabay

5. Uvijek možemo naći zadovoljstvo u nečemu – biti učitelj je zvanje, a niko ne odabire to zvanje bez slušanja svog unutarnjeg glasa. Osim toga, biti učitelj može biti i jest vrlo zahtjevno, a često se može dogoditi da izgubimo iz vida ono što je osnova tog posla te da se zamaramo aspektima te profesije koji naizgled nemaju puno veze s njom. Ali, kad bolje razmislimo,većina dodatnih zahtjeva i zadataka je zapravo neizostavna u tom poslu: objašnjavanje vlastitih zamisli roditeljima, traženje uvida u nastavu, suradnja s drugima, ocjenjivanje.

Na primjer, uzmimo ocjenjivanje, koje je nužno za razumijevanje uče li djeca ono što im prenosite. Da, to troši puno vremena, ali je ujedno jedno od najvažnijih i osnovnih alata u ovom poslu. Svaka dobra škola razumjet će ovaj i druge navedene zahtjeve te stvoriti okoliš u kojem oni postaju dio nastavne aktivnosti.

6. Ovaj posao je prilika da istinski vodimo svijet u 21. stoljeću –upoznavanjem učenika s novim tehnologijama te načinima obrade i prezentiranja informacija i saradnje s drugima. Moderni učitelji su ujedno i pedagoški stručnjaci, pa će se u neposrednoj budućnosti moći s ponosom osvrnuti na svoju ulogu u izgradnji društva.

Angažiranje učenika u svrhu bolje saradnje, te stjecanje sposobnosti za obradu i prezentaciju informacija vodi prema doista neovisnom učenju, zbog toga je pripremanje takvih okoliša za učenje doista prilika koju svi učitelji imaju pred sobom. Vrlo je malo tolikog osjećaja zadovoljstva kao kad ste nekome potrebni, a učitelji djeci jesu potrebni.

7. Sedmi razlog su, naravno – DJECA!