Sedam naučno dokazanih načina kako do boljih ocjena u školi

Testovi i ocjenjivanje stresni su za većinu učenika. Iako vam to stvara veliki pritisak, ne mora zaista biti tako. Postoji više dokazanih načina da svaki test kojeg pišete riješite bolje i dobijete višu ocjenu.


Pustite muziku u pozadini

Dok učite možete pustiti muziku u pozadini, jer su istraživači otkrili kako brzi tempo muzike pojačava kognitivne sposobnosti. Ispitanici su slušali brže dijelove Mozartovih kompozicija, što je povećalo brzinu prostornog procesuiranja, odnosno načina na koji razumijemo i organiziramo svoj svijet te tačnost lingvističkog procesuiranja (kako mozak razumije riječi). Stoga sljedeći put za vrijeme učenja pustite neku bržu muziku kako bi bolje razumjeli materijal.

Doručkujte

Njemački naučnici istraživali su efekt jedenja doručka kod srednjoškolaca, pa tako otrkili kako je doručkovanje povećalo kratkoročnu kognitivnu sposobnost, kao i pažnju učenika. Mnogi se slažu kako je glad za vrijeme ispita jedna od gorih distrakcija koje možete doživjeti.

Hidratizirajte se

Ovo je prilično jednostavna, a vrlo efektivna metoda. Britanski istraživači objavili su prošle godine studiju koja pokazuje kako su studenti koji su na test ponijeli piće bolje riješili ispite nego oni koji to nisu učinili.

Vježbajte

Lagano trčanje prije ispita moglo bi baš biti ono što će pomoći da pojačate rezultat. Povezanost između kognitivnih sposobnosti i vježbe je vrlo dobro istražena i definitivno je super način da bolje rješavate testove. Dovoljno je da kod kuće napravite nekoliko vježbi da pripremite tijelo, ali i um. Prema mišljenju naučnika, vježba čini i da neuroni u mozgu budu bistriji i okrtniji, što će pojačati moć mozga.