Savjeti za roditelje: Odgojne strategije za poticanje pozitivnog ponašanja

Na koji način se može potaknuti pozitivno ponašanje kod djece?


Roditelji mogu doprinijeti učvršćivanju obrazaca ponašanja za koje smatraju da su poželjni, koristeći više utvrđenih strategija.

Posvetite djeci potrebnu pažnju

Osnažite svoj odnos s djetetom tako što ćete posvetiti potrebnu pažnju njegovim riječima i djelima. Na ovaj način pokazuje se djetetu da je važno, kao i da je vama bitno ono do čega je djetetu stalo. Sveukupno, na ovaj način doprinosi se izgrađivanju samopouzdanja, piše halobeba.rs.

Kada dijete učini nešto dobro – zapazite i ohrabrite ga da to čini

Opišite što je dobro učinjeno i istaknite da vam se to dopada. Pohvala može potaknuti izgradnju samopoštovanja i usvajanje dobrog ponašanja.

Kada se djetetu uputi pohvala zbog dobrog ponašanja, veća je vjerovatnoća da će se i ubuduće dobro ponašati. S druge strane, ohrabrivanje je pohvala koja se odnosi na uloženi trud djeteta. Pohvaljivanjem dječijeg truda, potičete dijete da se još više potrudi u situacijama koje dolaze.

Često se roditelji više usmjere na konačan rezultat dječijih aktivnosti, umjesto na sam proces. Bolji rezultati se mogu očekivati ako se pokloni i dodatna pažnja dječjim naporima usmjerenih ka sticanju neke vještine ili ostvarenju nekog željenog cilja.

Pripremite dijete za situacije koje mogu predstavljati izazov

Ako roditelji procjene da bi neka od situacija u kojoj će se dijete naći mogla da izazove nepoželjno ponašanje, priprema može ublažiti posljedice.

Objasnite djetetu unaprijed što se od njega očekuje, i pokušajte s poticanjem pozitivnih obrazaca ponašanja.

Kako pomoći djeci da usvoje nove vještine i znanja?

Prvo, pružite djetetu potrebna uputstva. Trudite se da budu jasna, razumljiva i prilagođena dječijim mogućnostima.

Također, pokazivanje određenog postupka može imati efekta – posmatrajući odrasle, djeca uče. Neke od vještina zahtijevaju više strpljenja i ponavljanja, što ne treba da obeshrabri ni roditelje ni djecu.

Bez fizičkog kažnjavanja

Umjesto fizičkih kazni, preporučuje se da objasnite djetetu gdje je pogriješilo – nakon što ste osigurali dijete od prijeteće situacije, pristupite s razumijevanjem, i pokušajte da objasnite što je pogrešno.

Vjerovatnije je da će ovaj pristup imati više efekta nego fizičko kažnjavanje. Ako želite da povećate pažnju djece, pljesnite rukama, udarite šakom o sto ili o vlastitu nogu – umjesto da dijete ošamarite.

Ako ste pod utjecajem snažnih osjećanja, i osjećate da će nastupiti izljev bijesa prema djetetu – osigurjate dijete od prijeteće situacije i pokušajte da se umirite, umjesto da iskalite bijes na dijete.