Savjeti stručnjaka: Osam ideja za učenje izvan učionice

Danas ćemo podijeliti s vama neke konkretne ideje za učenje izvan učionice. Nadamo se da će vas potaknuti na izlazak van.


Foto: Ilustracija

Lov na boje u prirodi

Zamolite učenike da potraže određenu boju. Možete ih podijeliti u dvije grupe koje će tražiti objekte različite boje. Kad skupite predmete koje su pronašli, možete razgovarati o tome što su, brojiti ih, raspravljati o njihovoj boji i razmatrati razlike u teksturi.

Iscrtavanje sjena

Iscrtavanje sjena je zabavna aktivnost koja potiče fine motoričke sposobnosti. Možete proširiti aktivnost iscrtavanjem sjena u različito doba dana i raspravljati o dužinama sjena. Možete dodati i boje ili teksturu vašim kreacijama bojenjem ili kolažem.

Oblici od grančica

Koristite štapove grana kako biste stvorili neki oblik. Proširite lekciju da biste postavili izazov, na primjer: koliko trokuta možete napraviti sa 10 štapića?

Lov na brojeve

Napravite ili kupite brojeve od ljepljive pjene ili stiropora i stavite ih na štapić od sladoleda. Postavite im izazov da ih nađu po redu ili da ih najprije sve nađu pa poredaju. Možete koristiti slova umjesto brojki. Proširite izazov tako što ćete ih zamoliti da nađu odgovarajući broj istog objekta za svaki broj.

Plan grada

Dajte djeci kredu, nešto prostora i pristup drugim objektima koji bi im mogli trebati za ukrašavanje njihovog vlastitog grada, a onda gledajte kako ih njihova mašta vodi na putovanje. Proširite učenje tako što ćete zajedno sastaviti priču čija se radnja odvija u gradu koji su stvorila.

Ulični umjetnici

Djeca vole slobodno izražavanje kredom. Odredite im okvir slike i izazovite ih da naprave autoportret ili omiljenu životinju ili mjesto. Tu je vaša mašta jedina vaša granica.

Sklonište

Napravite sklonište od granja i starih plahti, a onda se uputite u pustolovinu hvatanja medvjeda i lavova, imajući na umu da uvijek možete trčati natrag i naći sigurnost u svom skloništu. Ili budite vrlo tihi i nepomični koristeći svoje sklonište kako biste mogli promatrati ptice i mala čudovišta.

Kamena slova

Napišite velika slova kredom i zamolite učenike da koriste kamenje, šljunak i lišće koje ste zajedno skupili kako bi iscrtali slova ili brojeve.

Učenje je jako zabavno kada ga preselite van. Može biti sjajan način da „resetirate“ učenike koji su postali nezainteresirani za određene teme u učionici. Brojke i slova mogu iznenada postati zabavni kad ih učimo kredom i lišćem umjesto olovkom i papirom. Želimo vam uspješno učenje i zabavu!

(Skolskiportal.hr)