Savjeti: Najbolje i najgore tehnike učenja

Pogledajmo koje to tehnike učenja promoviše upravo nauka. Naime naučna literatura proučava ove tehnike unazad decenijama i kroz hiljade i hiljade objavljenih članaka, pa je za prosječnog roditelja, nastavnika ili poslodavca prekomplikovano da se bave svim ovim materijalima.


Najgore tehnike

Prema ovom istraživanju, najgore tehnike učenja su upravo one koje koristimo najčešće – podvlačenje i naglašavanje “bitnog”. Iako je ovo najčešći metod učenja, od nje, tvrde stručnjaci nema druge koristi osim samo čitanja teksta. Pojedina istraživanja pokazuju da metoda isticanja bitnog može stati na put učenju, jer naglašava individualnu činjenicu i može ugroziti proces povezivanja i izvođenja zaključaka.

Skoro jednako loše je ponovno čitanje (“rereading”) koje je manje efektivno od drugih zabilježenih tehnika. Uslovno rečeno kao najmanje loš metod pokazuje se sumiranje pročitanog ili hvatanje bilješki, koji mogu biti od koristi za one koji su vješti u tome, ali opet, postoje daleko bolji načini kako utrošiti svoje vrijeme učenja. Prema rezultatima istraživanja, podvlačenje, sumiranje, odnosno “hvatanje zabilješki” su se pokazale kao najmanje korisne metode.