Samo socijalizacijom romske djece i drugih marginaliziranih grupa možemo razbijati predrasude

Zahvaljujući novoj sportskoj opremi, Ženski univerzitetski odbojkaški klub „STUDENT UNTZ“ moći će nastaviti sa radom i organizovati kvalitetnije treninge za djevojčice koje klub okuplja.


USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) 2. juna 2018. godine klubu je u prostorijama tuzlanske Gimnazije Ismet Mujezinovi uručio nove dresove, majice, lopte i ostalu sportsku opremu, a vrijednost donacije je 8.000 KM.

– Riječ je o klubu koji veliku pažnju posvećuje marginaliziranim grupama djece i sretni smo da smo kroz doniranje sportske opreme još jednom mogli podržati inicijative koje brinu o djeci i njihovom razvoju. Jako je važno podržavati svaki oblik socijalizacije marginaliziranih grupa djece i njihovu snažniju integraciju u zajednicu, istakao je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

ŽUOK „Student UNTZ“ jedan je od rijetkih klubova u Bosni i Hercegovini koji radi sa djevojčicama romske nacionalnosti, pretilom djecom, djecom slabijeg imovinskog stanja i drugim margonaliziranim grupama. Kroz sportske aktivnosti nastoje im osigurati uključivanje u svakodnevne društvene tokove i socijalizaciju kroz interakciju sa drugom djecom.

– Jako je važno da se romska djeca uključuju u sportske i vannastavne aktivnosti, jer se samo na taj način mogu prevenirati sve negativne percepcije društva prema ovoj populaciji, ali i drugim marginaliziranim grupama djece, poručila je Admira Berberović, predstavnica romske zajednice.

USAID-ov program podrške marginaliziranim grupama pruža podršku lokalnim organizacijama i udruženjima koja se zalažu za prava, osnaživanje i dostojanstvo nedovoljno predstavljenih društvenih grupa u BiH.

(Školski.ba)