Tehnologija i nauka

Pet odbačenih izuma Nikole Tesle koji bi promijenili svijet

Veliki pronalazači su svojim revolucionarnim izumima iz temelja mijenjali društvo. Na drugoj strani, svjetski moćnici su se stoljećima borili protiv takvih revolucionarnih tehnologija povoljnih čovječanstvu kako bi održali “status quo” – zahvaljujući njemu i svoje mjesto na vrhu društvene piramide.

PROČITAJ VIŠE

Naučite nešto o Svemiru: Sunce

Sunce je zvijezda – najbliža Zemlji. Temperatura na površini Sunca iznosi preko 5.500° celzijusa, a u centru je mnogo toplije i temperatura je oko 15.000.000° celzijusa. Sunce je uglavnom građeno od hidrogena (oko 70%) i helijuma (28%). Svake sekunde se mnogo hidrogena pretvori u helijum i pri tom procesu se oslobađaju svjetlost i toplota.

PROČITAJ VIŠE

Naučite nešto o Svemiru: Sunčev sistem

U centru našeg Sunčevog sistema je Sunce. To je zvijezda, kao i milioni ostalih zvijezda na nebu. Ostali objekti u Sunčevom sistemu putuju oko Sunca. Planete su najveće od svih ovih objekata. Svaka planeta ima nešto zajedničko sa Zemljom, ali takođe svaka planeta ima još više toga što je različito u odnosu na Zemlju.

PROČITAJ VIŠE

KO je bio Pitagora?

Pitagora je živio u Grčkoj od 560. do 500. godine pr. n. ere. U južnoj Italiji je osnovao jednu od najvećih filozofskih škola koja je djelovala 800 godina. Vjerovao je da se sve može objasniti brojevima i to ga je uvjerenje dovelo do važnih otkrića na polju matematike i muzike.

PROČITAJ VIŠE