Priroda i društvo

KAKO nastaje sjena?

Sjena je površina na koju ne pada niti jedna zraka svjetlosti, a nastaje kao posljedica jednostavne, ali važne činjenice da se svjetlosne zrake prostiru u pravcima.

PROČITAJ VIŠE

Evo kako je izgledalo voće i povrće prije nego što smo ga udomaćili

I dok se danas u proizvodnju hrane sve više uvlači genetički inženjering, ubacujući gene drugih vrsta u široko rasprostranjene poljoprivredne kulture, što izaziva cijeli niz etičkih pitanja, ali i bojazni oko zdravstvene ispravnosti navedene hrane, naši preci su tokom godina postupkom prirodne selekcije kultivirali cijeli niz biljnih vrsta, mjenjanjući ih gotovo do neprepoznatljivosti, a bez da su time imalo narušili zdravstvenu ispravnost navedenih

PROČITAJ VIŠE

Kako su psi izgledali prije 100 godina, a kako izgledaju danas

Iako se smatra kako je pas bio prva životinja koju je čovjek pripitomio, valja reći kako je dotični tokom nekoliko hiljada godina suživota s ljudima drastično izmijenio svoj izgled, granajući se u veliki broj raznovrsnih pasmina. Štaviše, promjene kod nekih popularnih pasmina u zadnjih stotinjak godina bile su toliko drastične da se usporedbom današnjih fotografija navedenih s njihovim precima otprije stotinjak godina možemo zapitati je li riječ o istom tipu psa.

PROČITAJ VIŠE

ZAŠTO pada snijeg?

Ako je temperatura u oblaku vrlo niska, iz njega padaju pahuljice snijega koje se sastoje od zaleđenih kapljica vode - kristalića leda.

PROČITAJ VIŠE

KAKO nastaje duga?

Duga nastaje kad zrake svjetlosti prolaze kroz kapljice vode raspršene u zraku. Pojavljuje se u vrijeme kiše ili poslije kiše, odnosno kad svjetlost pada na kapljice vode.

PROČITAJ VIŠE

KAKO biljke dišu?

Biljke se kisikom koriste za razlaganje hranjivih šećera, pri čemu oslobađaju energiju i ugljendioksid. Taj process zovemo disanjem.

PROČITAJ VIŠE

KAKO ptice lete?

Ptica mahanjem krilima stvara potisak, slično kao u aviona. Međutim, krila istovremeno guraju pticu prema naprijed, dok se kod aviona to postiže propelerima ili mlaznim motorima.

PROČITAJ VIŠE

ZAŠTO se ptice sele?

Ptice selice putuju od ljetnog područja gniježđenja do zimskog područja hranjenja. Razlog tih selidbi su potraga za hranom i izbjegavanje prevelike hladnoće.

PROČITAJ VIŠE

GDJE žive pingvini?

Mnogi ljudi vjeruju da ova čudna ptica živi tamo gdje vladaju najžešće hladnoće, u blizini Sjevernog pola, Južnog pola itd. Međutim, pingvini su stanovnici isključivo, južne hemisfere.

PROČITAJ VIŠE