Rasprava u Sarajevu još traje: Trebaju li se djeca vratiti u škole?

Iz Vijeća roditelja traže da se za učenike organizuje poseban prevoz, iz resornog ministarstva navode da je učenicima mjesto u školi, dok iz Sindikata ističu da je procenat učenika koji su se izjasnili da će doći u školu 26. aprila manje od 15 posto.


O odluci Ministarstva osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo o postepenom vraćanju djece u škole, ponovo su razgovarali predstavnici Vijeća roditelja i resorna ministrica. Roditelji smatraju kako prethodno treba ispuniti uslove da bi se djeca vratila u škole, kao što je poseban prevoz za njih.

Na sastanku Savjeta roditelja i ministra osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo razgovaralo se o preduzimanju svih potrebnih mjera za povratak djece u školske klupe, uključujući i organizovanje prevoza samo za učenike, piše BHRT.

– Spomenuli smo sam način donošenja odluka i oni problemi koji se javljaju posebno kod učenika srednjoškolaca. Zamolili smo da se taj prevoz adekvatno riješi, da se za te učenike organizuje poseban prevoz, da bi se smanjile te epidemiološke mjere, jer ih je nemoguće poštovati u vozilima javnog prevoza. Takođe, ostale stvari koje su bitne po pitanju vezane i zakona i eksterne mature, kazala je Merima Bečarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS.

Iz resornog ministarstva navode da je strah roditelja opravdan zbog epidemiološke situacije, ali isto tako da svaki roditelj ima pravo na izbor po kojem modelu će školovati svoje dijete.

Ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja u KS Naida Hota-Muminović kazala je da je učenicima mjesto u školi, naravno uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, koje će osigurati zaštitu u školi i za učenike i za nastavnike.

– Škola nije da ima samo obrazovne funkcije, ona ima i funkcije socijalizacije, učenici trebaju vidjeti svoje vršnjake, oni uživo trebaju vidjeti svoje učitelje i svoje vršnjake, poručila je ona.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS kažu da Vlada KS umjesto da ispuni njihove zahtjeve i učenike vrati na online nastavu, jer je epidemiološka situacija i dalje poprilično loša, oni mijenajju odluku da od 26. aprila vrati učenike 7. i 8. razreda u školske klupe, poručuju iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

– Procenat učenika koji su se izjasnili da će doći u školu 26. aprila manje od 15 posto. Kvalitetnije je raditi sa učenicima u potpunosti učenjem na daljinu, online, kroz video sastanke koji traju pola sata, nego da jedan nastavnik jedan čas radi sa učenicima, sa njih nekoliko, a onda šalje materijale ostalima, pa ide na sljedeći čas na kojem ima veću grupu učenika, pa sljedeći čas ima ponovo potpuno online, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata.