Profesor odgovorio na vječito đačko pitanje: Šta će mi matematika u životu?

Džeremiju Kanu, profesoru matematike su postavili pitanje koje muči generacije učenika - kad ću i gdje koristiti sve te sinuse, kosinuse, integrale i ostatak iz algebre i geometrije.


2. Matematika te uči da koristiš precizne i ispravne riječi.

Preciznost je odlika matematičara. Svaki termin i fenomen kod njih ima preciznu i jasnu definiciju.

Znate kako su vas nastavnici tjerali da učite napamet svaku definiciju geometrijskih figura ili Pitagorinu teoremu? Niste imali pojma kada i gdje ćete moći da koristite to nabubano znanje. Razmislite – da li uvijek izgovaramo riječi bez trenutka oklijevanja, baš u kontekstu njihovog značenja? Da li biste mogli u djeliću sekunde da odgovorite šta su sreća ili ljubav? Da li bi te iste riječi upotrijebio i neko vama jako drag, najbliži? I još važnije – da li biste mogli da imenujete stvar koja nema preciznu definiciju?

VEZANI ČLANAK:  Deset snažnih navika koje će vam ojačati inteligenciju

3. Matematika te uči da razmišljaš nekoliko koraka unaprijed.

Rješavanje matematičkih problema je kao igranje šaha. Svaki pogrešan ili nepažljiv potez može imati užasne posljedice.

Koliko često ste kada ste radili zadatak iz algebre završili u ćorsokaku jer ste negdje stavili minus umjesto plusa? Čak i najmanja greška može da uništi sve i postane velika prepreka u vašoj namjeri da što prije završite domaći. Matematika nas uči da budemo koncentrisani i odgovorni za ono što radimo. To nije mala stvar, zar ne?