Prestanite sabotirati djetetov san ovim pogreškama

Budi li se vaše dijete noću, traži hranu ili želi u vaš krevet? Ako mislite da radite nešto pogrešno pogledajte na što morate pripaziti.


Sigurno ste bezbroj puta vidjeli roditelje koji su s malom djecom još u 23 sata u parku ili znate da se susjedova djeca tek oko 22 sata pripremaju za večeru i spavanje. Onim roditeljima koji od početka imaju pravila oko spavanja ovakvo ponašanje je nedopustivo pa radije i s obiteljskih slavlja trče kući i stavljaju djecu u krevet umjesto da djeca gube naviku. Bilo da spadate u koju od ovih skupina, sigurno i sami radite neke od pogrešaka kada je riječ o uspavljivanju djece. Donosimo najčešće pogreške koje morate prestati raditi stavljajući djecu u krevet, pišu Dječija posla.

Bebe

1. Prestanite biti bebin krevet

Mame i tate obično troše previše vremena na ljuljanje i držanje svoje dijete kako bi ih uspavali. Time dijete ustvari uči zaspati na taj način i to će tražiti stalno. Također, ako se noću probudi, također traži da ga nosite, njišete i da zaspi u vašem krilu. Sve se odvija tijekom prvih nekoliko tjedana, u početku će dijete malo plakati no ubrzo nauče zaspati sami.

2. Izbjegavajte drijemanje dok ste u pokretu

Što je više moguće, beba bi trebala drijemati u krevetiću. Ako često spava u kolicima ili sjedištu automobila, povezat će pokret i spavanje pa će teže zaspati u krevetu. Cilj bi trebao biti da barem 50 do 75 posto spavanja bude u krevetu.

3. Odvojite hranjenje od spavanja

Mame najčešće griješe jer doje prije samog uspavljivanja, odnosno, djeca im zaspu dojeći. Na taj način lakše uspavaju bebu ali će beba kad god se probudi tijekom noći tražiti da jede. Kasnije, s 8 mjeseci, godinu, dvije dana roditelji imaju problema zbog loše prakse ali i neodlučnosti da s time prekinu. Pokušajte izbjeći ovaj problem u startu te dijete nahranite prije nego što počnete njegovu rutinu uspavljivanja. Također pokušajte ga hraniti u sobi koja nije njegova spavaća soba tako da ne povezuje jelo i spavanje.

Mala djeca

1. Ograničite dnevni san

Većina djece u dobi između 18 i 18 mjeseci prelazi s dva na jedno spavanje dnevno. Ako dopustite djetetu da previše spava tijekom dana neće biti dovoljno umorno da zaspi u vrijeme spavanja. Ograničite malu djecu na ukupno 3 sata dnevnog sna.

2. Ne prekasno na dnevni počinak

Pobrinite se da dijete ne spava prekasno u poslijepodnevnim satima, jer će to otežati noćno uspavljivanje. U 14 sati najkasnije bi dijete trebalo ići spavati, a vrijeme odlaska u postelju bi trebalo biti dosljedno. Također, ako dijete ne želi spavati već se samo malo odmoriti i to bi trebalo u krevetu, a ne na kauču ili podu.

3. Ne premještajte ih rano iz kinderbeta

Mnogi roditelji žure te već s dvije godine djecu iz kinderbeta premještaju u veliki krevet jer misle da je djeci potrebno više prostora. No, to nije potrebno sve do treće godine kada se dijete znatno bolje ponaša za vrijeme sna. Ako dijete iz kinderbeta premještate prije riskirate znatno više mogućnost pada. Ako dijete ne može izaći iz krevetića, najbolje je pričekati oko 3 godine da pređe u veći krevet.

4. Uklonite uzbuđenja prije sna

Sat vremena prije polaska u krevet trebala bi u stanu biti umirujuća atmosfera. Prije uspavljivanja možete djecu zabaviti čitanjem, pjevanjem, igrom tihih igara ili razgovorom.

5. Odredite pravila

Ako je dijete prešlo spavati u svoju sobu ili svoj krevet, odredite da će tako biti bez obzira na ustajanje tijekom noći i želje da se uvuče u vaš krevet. Ako dijete uđe u vašu sobu vratite ga te radije legnite uz njega dok zaspi nego da mu dopustite da ustaje i šeta do vašeg kreveta.

Predškolci

1. Isključite uređaje

Isključite televizor, ipad i pametni telefon barem sat vremena prije spavanja. Plavo svjetlo koje emitiraju uništava melatonin te je djeci teže zaspati. Posebno zabranite korištenje uređaja u samom krevetu.

2. Ne uspavljujte ih dugo

Djeca će vas sigurno tražiti da uz njih legnete, pričate im beskrajne priče ili ih mazite dok ne zaspu. U početku sjednite uz njih, potom se sve više udaljavajte dok ne postignete da sama idu spavati uz otvorena vrata.

3. Ostanite mirni ako se noću popiške

Iako može biti frustrirajuće ako se dijete popiški u krevet, oko toga ne dižite velike tenzije. Zrelost mjehura varira među djecom i normalno je sve do sedme godine da se djeci dogodi da im pobjegne. Ako se to dogodi lagano presvucite dijete u polu snu i promijenite plahte. Ako dijete ima redovito nesreće s mokrenjem u postelju stavite vodootpornu podlogu.

4. U krevet bez prijetnji

Ako se vaše dijete neprestano odupire odlasku u krevet, izbjegavajte svađanje i prijetnje. Umjesto toga postavite omiljenu aktivnost kao zadnji korak vaše večernje rutine. Dajte djetetu nešto privlačno čemu će se veseliti, na primjer, ako djevojčica voli princeze, pričajte ili se igrajte njezinu igru princeza. Slično i s drugim omiljenim igrama i likovima no pazite da te igre ne budu previše uzbudljive da ih previše ne razbudite.

5. Svatko u svoj krevet

Bez obzira na to koliko ste umorni (i kako je udobno sklupčati se s vašim predškolskim djetetom), nemojte im dopustiti da noću dođe u vaš krevet. Vratite dijete natrag u svoju sobu i izbjegavajte noćni razgovor ili druženje.

6. Dnevni odmor

Nekih će dana predškolska djeca po danu drijemati, nekih neće. Umjesto prisiljavanja na spavanje, odredite stanku za odmor nakon ručka kada se može mirno igrati na krevetu ako ste kod kuće. Ako zaspi, pazite da ga probudite nakon sat vremena.

7. Držite se rutine

Roditelji često djeci s 5, 6 godina dopuste da idu spavati kad su sami umorni. To nemojte raditi jer će djeca biti iscrpljena, i ujutro će spavati dulje. Na taj način teže će se uklopiti u školske aktivnosti i tijekom dana bit će nervozna, ljuta i ono najgore, neće imati koncentraciju za učenje. Iako vam se dijete može činiti velikim, sjetite se da je djeci važna predvidljiva rutina za dobro sanjarenje.

(Školski.ba)