Podrška trudu i nagrada za uspjeh: Srednjoškolcima romske i drugih nacionalnih manjina uručene stipendije

Sve je više romske djece uključene u nastavni proces.


Foto: Envato
Foto: Envato

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona upriličilo je danas potpisivanje ugovora za 50 stipendija redovnim učenicima srednjih škola romske nacionalnosti i drugih nacionalnih manjina.

Da se ne radi samo o finanasijskoj podršci za učenike i njihove roditelje nego i svojevrsnom mehanizmu njihove integracije u društvo, naglasio je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

 – Onaj ko pohađa srednje obrazovanje ima priliku da dobije kompetencije kojima će moći aktivno da učestvuje na tržištu rada, na taj način da dobije posao i da u potpunosti bude integrisan u naše društvo. Tako da ova stipendija ima efekat potpune integracije Roma i drugih nacionalnih manjina u naše društvo. Riječ je o 50 učenika koji će dobiti stipendije od 1000 KM a među njima je 47 Roma, jedan Makedonac i dva Albanca, kazao je ministar Omerović.

Stipendija učenici 3. razreda Medicinske škole u Tuzli Adeli Petrović, prema njenim riječima, pruža samostalnost te osjećaj podrške i potpore.

 – Osnovnu školu sam završila kao učenik generacije. Bila sam 5,0 čitavih 9 godina. Školovanje sam nastavila u Srednjoj medicinskoj školi, odlična sam učenica. Naravno bilo je i tu i uspona i padova ali uvijek sve ove nevladine organizacije, posebno „Euro Rom“ nekako nas podstiču i pomažu da se trudimo i uspijemo. Naravno, uvijek ćemo biti nagrađeni za taj uspjeh i pružaju nam potporu da budemo najbolji što možemo da budemo, kazala je stipendistica Petrović.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK ima kontinuitet u nagrađivanju nadarenih učenika u svim oblastima. Sve je više romske djece uključene u nastavni proces i to je, prema riječima ministra Omerovića, rezultat mjera javne politike koje provodi Vlada TK.

 – Jedna od njih je donošenje nastavnog plana i programa za romski jezik, koji smo prvi u BiH donijeli. Uskoro ćemo dati i prve saglasnosti i od sljedeće školske godine će u nekoliko osnovnih škola biti izučavan romski jezik. Također veći je i broj učenika romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole, a između ostalog tome doprinose i stipendije ali i druga podrška koju mi pružamo.