Školskim obveznikom redovne osnovne škole se smatra dijete koje će do 1. marta tekuće godine navršiti pet i po godina života.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS podsjećaju na zakonsku obavezu upisa djece, odnosno školskih obveznika, u prvi razred osnovne škole u školskoj 2016./2017. godini.

Škola koja ima odgovarajuće prostorne i kadrovske uvjete može omogućiti upis u školu i djetetu mlađem od utvrđene starosne dobi za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, ako to traže roditelji/staratelji djeteta i ako škola, nakon što razmotri preporuke relevantnih stručnjaka, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta.

Napominju da će pored ovog upisnog roka biti organiziran i upisni rok u augustu, a na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijoj se teritoriji nalazi škola.

Dokumenti koji su potrebni za upis djeteta u školu su rodni list, ljekarsko uvjerenje za dijete, kao i uvjerenje izdato od predškolske ustanove o pohađanju obaveznog predškolskog programa.

Razgovor s budućim prvačićima se obavlja nakon isteka roka za upis, poslije kojeg škole tokom mjeseca maja pozivaju buduće prvačiće na razgovor koji ima za cilj utvrditi, prije svega, emocionalnu i socijalnu zrelost djeteta.

Odgoj i obrazovanje djece s posebnim obrazovnim potrebama odvija se u specijalnim i redovnim školama i ona imaju pravo na individualni nastavni plan i program koji je prilagođen njihovim mogućnostima.

Prema nastavnom planu i programu za prvi razred u Kantonu Sarajevo, učenici imaju šest nastavnih predmeta koje, kroz 13 sati boravka u školi, realiziraju tokom svake radne sedmice.

Drugi upisni rok za upis učenika u prvi razred osnovne škole organizirat će se u augustu 2016. godine, za roditelje koji iz objektivnih razloga nisu bili u mogućnosti upisati dijete u aprilskom upisnom roku.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade očekuje da će i ove godine, kako i prethodne, školu upisati oko 4.000 prvačića, saopćeno je iz Press službe KS.

(Klix.ba)