Pet znakova koji pokazuju da je vaše dijete pod stresom

Pročitajte ovih pet znakova koji su pokazatelj da su vaša djeca pod stresom.


Većina odraslih osoba dječiji život gledaju kao sretan i bezbrižan. To je daleko od istine jer, iako djeca ne moraju brinuti o stvarima o kojima brinu odrasli, čak i djecu muče brojne stvari.

Kako djeca odrastaju i dobivaju nove odgovornosti te obaveze, tako postaju sve osjetljivija na stres. Čak i vrlo mala djeca imaju brige i osjećaju stres u određenoj mjeri. Stres kod djece može biti iznimno opasan jer hormon stresa (kortizol) smanjuje učinkovitost imunološkog sistema, čime dijete postaje podložnije raznim bolestima.

Je li moje dijete pod stresom?

Djeca u većini slučajeva ne znaju sama reći što ih muči, sve dok roditelji to ne primijete. Zato je važno da uvijek pratite ponašanje svoga djeteta i na vrijeme reagirate ako uočite zabrinjavajuće ponašanje. Iako stres u većini slučajeva nema vidljivih simptoma, postoje znakovi koji upućuju na to da je vaše dijete pod stresom.

1. Noćne more

Noćne more i problemi sa spavanjem su čest odgovor na stresna i traumatična iskustva. Ako i vaša djeca imaju problema sa spavanjem i noćne more koje se ponavljaju iz noći u noć, onda porazgovarajte s njima. Dajte im do znanja da ih razumijete i da ste tu za njih.

2. Problemi s koncentracijom i učenjem

Školski i društveni pritisci, pogotovo potreba za uklapanjem u okolinu, glavni su uzročnici stresa kod djeteta. Iako izvannastavne aktivnosti, poput sporta i glazbe, mogu pomoći u borbi protiv stresa, pretjeran raspored i prevelika očekivanja djetetu stvaraju tjeskobu. Pomozite svome djetetu tako što ćete zajednički organizirati prioritete i nemojte mu stvarati pritisak da mora biti najbolji u svemu što radi.

3. Agresija

Neka djeca, kada su pod stresom, reagiraju fizičkom ili verbalnom agresijom. Također, imaju poteškoća u izvršavanju zadataka koji zahtijevaju strpljenje. Kada dijete postane agresivno, važno je pristupiti na pravi način. Ako ne uspijete razgovorom, obratite se stručnjaku za pomoć, prenosi Index.hr.

4. Hiperaktivnost

Djeca se ne znaju samostalno nositi sa stresom, jer nisu upoznati sa stresnim situacijama niti s alatima za oslobađanje stresa, već umjesto toga oslobađaju negativnu energiju. Najčešće se to manifestuje kao tantrumi i neposlušnost. Djetetu možete pomoći izbaciti energiju na pozitivan način. Na primjer, možete zajedno trčati u parku, slušati umirujuću muziku i slično.

5. Povlačenje u sebe

Preseljenje u novu sredinu, razvod roditelja, nova braća i sestre te maltretiranje u školi neku su od najčešćih razloga zašto se dijete osjeća izostavljeno ili uplašeno. U takvim situacijama trebate djetetu pružiti potrebnu pažnju, kao i provoditi usvojene rutine kako bi ono što lakše prošlo kroz proces prilagodbe na novu životnu situaciju. Ako smatrate da dijete ima problema s prijateljima u školi, porazgovarajte s njegovom učiteljicom.

Kako stres utiče na imunitet?

Kada je dijete pod stresom, smanjuje se sposobnost njegova imunološkog sistema. Zbog toga dijete postaje osjetljivije na infekcije. Uz to, stres smanjuje broj limfocita, odnosno bijelih krvnih stanica u tijelu. Njihova je uloga borba protiv infekcije, a što je razina limfocita niža, to je organizam izložen većem riziku od bolesti.

Jak imunitet je pogotovo važan kod djece koja borave u kolektivu, kao što su škola i vrtić, jer je poznato kako su to izvori raznih zaraza, poput gripe i prehlade.