Pet kreativnih varijacija igre ‘pod je lava’ koju djeca sve više obožavaju

Kad neko dodirne tlo ispada iz igre “Pod je lava”, a preostali igrači nastavljaju igru dok svi ne ispadnu.


Ako imate vrtićanca ili osnovnoškolca vjerovatno ste čuli za igru “Pod je lava”. Riječ je o igri koju današnja djeca sve više obožavaju, a jedna od njenih prednosti je što se može igrati i vani i unutra, a sama igra može imati brojne varijacije.

Glavno pravilo kod ove igre je da se pod mora izbjegavati pod svaku cijenu. Dakle smije se stati na neki komad namještaja, knjige, mekane kocke i sl. Kad neko dodirne tlo ispada iz igre, a preostali igrači nastavljaju igru dok svi ne podlegnu lavi, tada se igra ponavlja.

Također, nije dozvoljeno stajanje na jednom mjestu, a nakon svake igre kreće brojanje do npr. 5 ili 10. Ko ostane na podu ispada jer ga je zahvatila lava. Donosimo nekoliko varijacija ove igre, pišu djecjaposla.com.

Varzija za malu djecu

Za predškolce je umjesto penjanja po namještaju bolja opcija skakanja po mekanim kockama i dekama. Postavite ih po podu međusobno udaljene oko 1 ili 2 metra i neka djeca skaču po njima. Dobro će se zabaviti, a neće biti ugroženi. Budite spremni na igru s djecom jer će teško sama pratiti sva pravila.

Lava je neko od igrača

Druga varijacija ove igre je da se igrači moraju kretati po sobi pokušavajući pobjeći od igrača koji je lava. Odabrani igrač mora loviti druge, a potom onaj koji bude prvi uhvaćen lovi ponovno itd. Opet, vremensko ograničenje za sljedeći potez je samo 10 sekundi.

Varijacija igrališta lava

Ovo je izvrsna verzija za stariju djecu. Odvedite ih na igralište ili čak napravite teren u svom dvorištu pomoću užeta, gume i čega se još sjetite. Mogu se ljuljati, penjati i klizati preko lave. Učinite to zanimljivijim tako što će neko od djece biti čudovište od lave koje ostaje na zemlji i pokušava uhvatiti one koji se penju. Kad je neko označen postaje čudovište od lave.

Edukativna igra “Pod je lava”

Želite li zabaviti svoje mališane dok ih podučavate slovima i brojevima? Napravite na A4 listovima slova abecede kojima želite podučiti djecu ili pak brojeve. Napravite barem onoliko komada svakog slova/broja koliko je igrača i igrajte prema već znanim pravilima: Ako je spas od lave slovo U, svi morate stati na slovo U unutar 5, 8 ili 10′ sekundi.

Igra vani

Ovisno o vremenu, ovu igru djeca vole igrati i vani. Iskoristite sve što je vani (od parka, debla, staze…). Neka trava bude lava, a spas sve ostalo. Ova igra može se igrati na veću udaljenost pa će djeci biti zanimljivija.