Ovo su deficitarna zanimanja u mostarskim srednjim školama

U dio srednjih škola Grada Mostara upisuje sve manje učenika, odnosno ima malo ili nema nikakvog interesa za neka zanimanja, tu su ona su postala tražena i deficitarna.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Odluka o utvrđivanju srednjih škola koje se smatraju školama za deficitarna zanimanja u Mostaru naći će se sljedeće sedmice na sjednici Gradskog vijeća Mostar.

U obrazloženju Odluke navodi se kako se u dio srednjih škola Grada Mostara upisuje sve manje učenika, odnosno ima malo ili nema nikakvog interesa za neka zanimanja, tu su ona su postala tražena i deficitarna. U cilju dodjele stipendije kao poticajne mjere učenicima srednjih škola Grada Mostara da upišu srednje škole u kojima će se obrazovati za deficitarna zanimanja, Gradsko vijeće je donijelo Odluku o utvrđivanju srednjih škola koje se smatraju školama za deficitarna zanimanja, piše Bljesak.info.

Služba za zapošljavanje HNK dostavila je popis deficitarnih zanimanja, a srednje škole dostavile su popis deficitarnih zanimanja, zanimanja za koja škola ne uspije upisati dovoljan broj učenika po osnovu predviđenog plana upisa. Na osnovu navedenih popisa, resorna Služba napravila je popis deficitarnih zanimanja po školama koje su navedene u ovoj Odluci.

Utvrđuje se da su, u smislu Odluke o načinu i kriterijima za stipendiranje učenika srednjih škola za deficitarna zanimanja, srednje škole za deficitarna zanimanja za školsku 2024/2025. godinu, sljedeće srednje škole:

  1. Srednja građevinska škola i to obrazovanje za zanimanja: keramičar-teracer, tesar parketar, armirač, monter suhe gradnje, zidar fasader – izolater, vodoinstalater.
  2. Srednja mašinska škola i to obrazovanje za zanimanja: operater za CNC mašine, instalater grijanja, klima uređaja i vode, automehatroničar, rukovalac građevinskim pretovarnim strojevima, instalater.
  3. Srednja saobraćajna škola i to obrazovanje za zanimanja: vozač motornog/teretnog vozila, automehaničar, poštanski tehničar.
  4. Srednja turistička škola i to obrazovanje za zanimanja: kuhar, konobar.
  5. Srednja politehnička škola i to obrazovanje za zanimanja: poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut, krojač, polukvalificirani cvjećar-vrtlar.
  6. Srednja muzička škola i to obrazovanje za zanimanja: flautist, klarinetist, violončelist, violinist.
  7. Srednja elektrotehnička škola i to obrazovanje za zanimanja: elektromehaničar, elektroničar, električar.
  8. Srednja ekonomska škola i to obrazovanje za zanimanja: prodavač, carinski tehničar.