Otvorena Roditeljska kuća u Sarajevu: Mali heroji konačno dobili dom u kojem će biti sa porodicama [FOTO]

Nakon pet godina od početka projekta, otvorena je Roditeljska kuća u kojoj će biti smješteni mali heroji koji se bore protiv opake bolesti raka sa svojim porodicama. Prvi korisnici uselit će se tokom narednih dana.


Roditeljsku kuću zvanično su otvorile dvije djevojčice koje su trenutno na liječenju od raka. Svečanoj ceremoniji otvorenja prisustvovali su brojni zvaničnici, premijeri, načelnici općina, predstavnici Vakufske direkcije, Islamske zajednice, donatori iz Kuvajta, Saudijske Arabije i Katare, te dječica s roditeljima koji su se ovom događaju najviše obradovala. Cilj kuće je da djeca koja se liječe od raka, budu sa svojim porodicama kada ne primaju terapiju i imaju sve uvjete kao kod svoje kuće. To, tvrde ljekari, značajno poboljšava liječenje, prenosi portal Klix.ba.

Mi smo pokrenuli ovaj veliki projekat sa velikim entuzijazmom. Mislili smo da ćemo imati puno bolju podršku od naših institucija, međutim tri godine smo čekali na neophodne dozvole za početak gradnje. To nas je jako naljutilo. Kada smo odlučili kupiti zemljište tadašnji direktor UKCS Damir Aganović je potpisao ugovor s nama o dodjeli zemljišta i dobili smo dozvole. Ono što smo obećali ovoj djeci, njihovim roditeljima, ovom gradu i državi, mi smo ostvarili. Utrošeno je puno energije i dobre volje zahvaljujući dobrim ljudima iz BiH i inozemstva. Završili smo je i poklanjamo državi i zahtjevamo od institucija da nam pomognu da ovu kuću održavamo, rekla Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka FBiH.

Od raka godišnje oboli 50 djece, ali nisu svi van iz KS pa njima neće trebati ova kuća. No, za sve oni koje dolaze van KS, ima 10 apartmana u kojima mogu boraviti cijele porodice. Projekt menadžer Roditeljske kuće bio je Fikret Kubat koji je sanjao, živio i ostvario ovaj projekta.

Uradili smo ono što bi svaki roditelj uradio za svoje dijete. Ovo je rezultat svih nas. Ali, sada nam je potrebno sistemsko rješenje kako da je finansiramo zbog ove dječice. Vrlo lako se to može uraditi iz grantova kantona i Federacije, rekao je Kubat.

Majka Adela Hafizović iz Zenice ima 15-godišnju djevojčicu koja je imala dvije operacije tumora na mozgu.

 Ovo nam puno znači i najljepše je što se desilo u BiH. Zahvaljujem se u ime svih roditelja svim donatorima. Jedva čekamo da se uselimo. Puno nam znači kada smo blizu roditeljima i da ne moramo putovati i skupo iznajmljivati stanove koji su daleko od klinike, rekla je Hafizović.

Muvedeta Nizić je iz Hadžića i njoj ova kuća neće trebati, ali njena kćerka koja je izliječena od raka dala je svoj doprinos. Napisala je knjigu koja je prodata u dva tiraža i od svake prodate knjige davala je polovinu novca za izgradnju kuće.

– Ovo mnogo znači djeci i roditeljima jer je bitna podrška djetetu dok prolazi kroz proces liječenja. Drago mi je zbog svih majki koje nisu mogle biti uz svoju djecu, kazala je Nizić.

Direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović kazala je kako je zahvalna svim donatorima i sretna što je kuća konačno izgrađena. S djecom je podijelila svoje iskustvo o bolesti.

– Rekla sam im da sam i ja poput njih bila bolesna, primala terapiju i ostala bez kose. Ali, ozdravila sam i vratila sam se na posao. Želim da budu hrabri i ustrajni i da im kažem da sve prođe, rekla je Izetbegović.

Emir Salkić koji je projektovao kuću kazao je kako je kuća dobila energetski certifikat A kategorije, te da je potrošnja energija tri puta manja u odnosu na uobičajenu. Na kući je radilo oko 40 inžinjera.

Donatori iz Katara, Saudijske Arabije i Kuvajta poručili su da će uvijek dati podršku ovakvim projektima i da su vrlo zadovoljni i sretni što su doprinijeli izgradnji Roditeljske kuće.

Mali heroji su im se zahvalili recitacijom “Roditeljska kuća” koju je napisala djevojčica Lejla Avdić koja je nažalost preminula od raka, te su zapjevali pjesmu “Kad si sretan” nasmijanih lica.

(Klix.ba)