Osam načina kako da se koncentrišete

Primijetili ste da u nekim situacijama, kada učite, vaše misli lutaju od jedne do druge teme, spoljni događaji vam skreću pažnju, sadržaj je dosadan, težak i nije vam interesantan.


Nađite mjesto na kom ćete učiti. I ne mijenjajte ga. Nemojte mijenjati stolicu, radni stol, osvetljenje i neposredno okruženje.

Umanjite prekide. Na primjer: Izbegavajte držanje fiksnog i mobilnog telefona u blizini mjesta za učenje. Naučno je dokazano da svaki prekid rada, zahtijeva 15-20 minuta vremena za novo zagrijevanje i uspostavljanje koncentracije. Na vrata sobe u kojoj učite stavite jasan natpis da vas ne uznemiravaju.

Pridržavajte se plana učenja. Ispunite svaku planiranu aktivnost. Neispunjenje samo jedne planirane aktivnosti može promeniti čitav tok realizacije plana i može dovesti u pitanje čitav proces učenja.

Fokusirajte se na učenje. Prije početka učenja uzmite nekoliko minuta da rezimirate naučeno, da razmislite šta će vam sve biti potrebno tokom procesa učenja, da se podsjetite uspješnih strategija koje ste koristili u prethodnim učenjima.