Najveći neprijatelj učenika i studenata: Savjeti kako pobijediti odugovlačenje

Koliko puta vas je odugovlačenje dovelo u bezizlaznu situaciju? Koliko puta ste odugovlačili učenje i spremanje ispita, a onda se hvatali za glavu jer se nakupilo toliko gradiva i prosto je nemoguće da sve stignete na vrijeme?


Zakažite sastanak sa samim sobom. Odlučite kada ćete ga održati i izdvojite vrijeme.

Neka bude vidljivo ono što radite. Npr: otvorena knjiga na radnom stolu. Ukoliko se nalazi tamo, podsjeća vas na učenje, a i lakše je da počnete.

Ustaljena rutina. Neprijatni zadaci koji se rutinski rade, ne rade se svjesno pa se mnogo lakše obavljaju.

Stvorite sliku budućnosti. Šta ako uspijete da završite zadatak? Koliko ćete se dobro osjećati da vidite zadatak završen u potpunosti?

Započnite dan teškim zadatkom. Umjesto da razmišljate o neprijatnom zadatku cijelog dana, završite s njim i budite zadovoljni. Neka vam ovo postane navika: jedan težak zadatak na početku svakog dana.

Gledajte na učenje kao na priliku. Ako ne postoji dobar razlog, zašto nešto uopšte radite?

Energija. Fizička spremnost i san će uticati na vašu sposobnost da izađete na kraj sa zadacima na odlučan i energičan način. Prema tome, redovno vježbajte i dosta spavajte.

Bacite se na posao i krenite. Ne brinite oko planiranja svakog detalja, samo počnite i izlazite na kraj sa detaljima kako na njih nailazite. Kada jednom počnete, mnogi zadaci postanu prijatniji i budu brže odrađeni.

Radni stol koji ne privlači pažnju. Neka vam sto bude uredan, ne treba da ima ništa primamljivo na njemu. Također, držite svoje pauze podalje od svog radnog stola tako da na umu imate: „Radni sto znači učenje.

Task-master. Zamolite prijatelja, brata, sestru da bude vaše zvanično „zvocalo”, da vas podseća dnevno ili nedeljno. Uživaće da vam pomažu… 🙂

Uživajte u zadatku. Pronađite način da vam zadatak bude prijatan. Gledajte na njega kao na igricu ili pronađite neke od aspekata koji su prijatni. Govorite sebi da volite da ga radite.

(Vodič za učenje/Školski.ba)