Ministrica Hota-Muminović i ambasador Reilly iskazali opredijeljenost ka nastavku saradnje na unapređenju odgojno-obrazovnih prilika u KS

Saradnja i inkluzivnost ključni su za adekvatno provođenje reformi u oblasti obrazovanja.


Foto: Vlada KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović je ugostila britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Juliana Reillya i direktoricu za kulturnu saradnju za Bosnu i Hercegovinu pri British Council-u Amilu Karavdić.

Povodi službene posjete ambasadora Reillya bili su nedavno učešće ministrice na 20. svjetskom obrazovnom forumu u Londonu, kao i nastavak saradnje kroz kreiranje prilika za prosvjetne radnike. Tim povodom, ministrica Hota-Muminović zahvalila se Britanskoj ambasadi i British Councilu u Bosni i Hercegovini na podršci pri provođenju reformskih procesa u oblasti obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

Također, upoznala je britanskog ambasadora s tekućim i predstojećim aktivnostima resornog ministarstva, iskazavši interes da prosvjetni radnici iz Kantona Sarajevo u budućnosti redovno prisustvuju međunarodnim konferencijama u Velikoj Britaniji, kao i izložbi Globalne zajednice za obrazovne tehnologije – BETT.

 – Globalno se nalazimo u značajnom trenutku. U srcu reforme obrazovanja je svakako i brzi razvoj vještačke inteligencije koja u velikoj mjeri djeluje na dalje tokove razumijevanja i primjenjivanja pedagogije, kroz višestruke utjecaje na nauku i umjetnost. Rezultati brzog tehnološkog napretka najjasnije se odražavaju na našu djecu, na učenike koji spadaju u najosjetljiviju kategoriju, jer se istovremeno razvijaju uz ove značajne promjene. Cilj odgojno-obrazovnih radnika je osigurati praktične alate koji će osigurati otpornost i neometan razvoj naših učenika, te uz dobrobit donijeti i znanje, izjavila je ministrica, iznova izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na 20. svjetskom obrazovnom forumu, kao i zbog razmjene iskustva s ministrima iz 114 država svijeta.

Ambasador Reilly je naglasio važnost konstantnog profesionalnog usavršavanja nastavnika kroz saradnju s kolegama na regionalnom i globalnom nivou.

 – Zadovoljstvo nam je što je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović učestvovala na 20. svjetskom obrazovnom forumu u Londonu. Saradnja i inkluzivnost ključni su za adekvatno provođenje reformi u oblasti obrazovanja. Pozdravljamo planove Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS u pogledu stručnog usavršavanja prosvjetnih radnika, izjavio je britanski ambasador.