“Merhamet” podijelio stipendije učenicima osnovnih i srednjih škola

Muslimansko dobrotvorno društvo (MDD) “Merhamet” podijelilo je 60 stipendija za školsku 2017/18. godinu učenicima osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica u BiH.

 “Merhamet” podijelio stipendije učenicima osnovnih i srednjih škola

Foto: Dnevni avaz

Godišnja stipendija za srednjoškolce iznosi 750 KM, a za učenike osnovnih škola 500 KM, i bit će isplaćena jednokratno u punom iznosu.

Predsjednik “Merhameta“ Hajrudin Šahić, koji je danas potpisao ugovore sa stipendistima, kazao je da je oko 70 posto stipendija za djecu iz manjeg bh. entiteta Republika Srpska, a 30 posto za djecu iz Federacije BiH.

– Radi se o djeci koja dolaze iz višečlanih porodica, koja su socijalno ugrožena. Međutim, kada se radi o djeci iz RS uspjeh u školi nam nije bio toliko bitan, važno je bilo da pomognemo toj djeci jer su uslovi u kojima oni žive jako teški. Stoga smo donijeli odluku da uspjeh bude na drugom mjestu, u odnosu na njihove potrebe, pojasnio je Šahić.

Naglasio je da će “Merhamet“ i dalje nastojati da iznađe sredstva za finansiranje djece iz RS-a s većim omjerom nego iz FBiH, ali da nije zadovoljan odzivom bh. privrednika i institucija da pomognu stipendiranje djece i njihovim roditeljima koji školuju po troje-četvero djece, a imaju minimalna ili nikakva primanja.

– Naša je želja da animiramo što više institucija, privrednika i pojedinaca koji će podržati ovu ‘Merhametovu’ aktivnost i omogućiti da našim stipendijama obuhvatimo što više djece iz socijalno ugroženih porodica širom BiH, kazao je Šahić te apelirao na sve da konkretno pomognu povratak u manji bh. entitet

I predsjednica Komisije za dodjelu stipendija iz Fondacije “Edah Bećirbegović“ Šahzija Dreca pozvala je institucije, firme i građane da podrže aktivnosti “Merhameta“ kako bi bio obuhvaćen što veći broj djece iz ugroženih, mnogočlanih porodica, prije svega povratničkih porodica u RS.

Pomoći se može pozivom na humanitarni broj ili uplatom na žiro račun, a informacije se mogu dobiti na web siteu “Merhameta“ ili Fondacije.

(Školski.ba)

Možda te i ovo zanima?

Leave a Reply