Ljubitelji meksičke kuhinje sigurno znaju što su to tacosi. Male pšenične ili kukuruzne tortilje punjene mesnim ili povrtnim nadjevom mnogima su omiljeno jelo.
Postoje uistinu raznovrsne varijante punjenja, a mi vam danas donosimo recept za jedno od najjednostavnijih, s ukusnom mariniranom piletinom i grahom.
Sastojci:
- 1 kg pilećih prsa
- 20 dag kuhanog crvenog graha (može i iz konzerve)
- male tortilje
Za marinadu:
- 2 kašikice ljute paprike
- 1 kašičice senfa
- 4 dl kečapa
- 2 kašike jabučnog octa
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- ½ kašike mljevenog papra
Priprema
1. Prvo napravite marinadu tako što ćete sve sastojke dobro pomiješati u jednoj većoj posudi. Pripremite zdjelu u kojoj ćete peći piletinu i premažite je s malo masnoće. Piletinu operite i malo po površini zarežite nožem na nekoliko mjesta kako bi se kasnije marinada bolje upila, piše zadovoljna.dnevnik.hr.
2. Piletinu sada stavite u posudu s marinadom i rukama je dobro premažite. Potom je prebacite u zdjelu za pečenje i ostatak marinade iz zdjele špatulom prebacite na piletinu.
3. Pecite u rerni zagrijanoj na 190 Celzijevih stepeni oko 40 minuta dok se piletina ne karamelizira i lijepo zapeče. Kada je gotova, vilicama je rastrgajte na „rezance“ ili manje komadiće. Dodajte kuhani grah i promiješajte. Ostatke marinade od pečenja ne bacajte, nego sastružite u piletinu i sve dobro promiješajte kako bi bilo “saftnije”.
4. Uzmite tortilju, napunite je s dvije žlice nadjeva i poslužite uz neki umak po želji. Dobro će se slagati i s najobičnijim kiselim vrhnjem, koje ipak možete obogatiti nekim začinom poput sjeckanog peršina ili malo kopra.
SAVJET: Ako ne volite grah, možete iskoristiti grašak ili kukuruz. Također možete kombinirati sve navedeno po želji.