Mamina kuhinja: Pet ideja za brzu i zdravu školsku užinu

Školska hrana nije djeci uvijek po volji pa znaju dan provesti doslovno gladna.


Banana palačinke

Ljepota ovih divnih, mekih, pufastih palačinki je u samo par sastojaka. To su, jedna banana, 2 jaja i malo praška za pecivo. Ako želite malo oplemeniti okus, dodajte i cimeta.

Bananu dobro zgnječite vilicom da ne ostanu komadi. Dodajte dva jaja pa umutite zajedno. Potom umutite i pola vrećice praška za pecivo. Ove sastojke možete i izblendati, ali nikako tako dugo dok smjesa ne postane glatka. Ako dobijete glatku smjesu, palačinke neće biti tako pufaste.

Manju količinu smjese izlijte na vruću tavu. Gotovo je tako brzo da ih možete peći i prije škole te napuniti po želji.

Štapići od brokule, tikvica i sira

Još jedna zdrava užina poslužena u obliku vizuelno primamljivih štapića koji se lako pakiraju i jedu. Za fine štapiće blagog okusa treba vam:

  • 75 grama naribane tikvice
  • 50 grama brokule, sitno nasjeckane
  • 3 jaja
  • 25 grama naribanog tvrdog sira (edamer)
  • 1 kašika običnog brašna
  • začini po želji, sol, biber, origano…

Pećnicu zagrijte na 180 stepeni te pripremite posudu za pečenje koju ćete obložiti papirom. Na tavu s malo zagrijanog ulja dodajte tikvice, brokulu te pržite oko 3-4 minute dok povrće ne omekša.

U zdjeli potom izmiješajte jaja, sir, brašno i začine. Dodajte povrće iz tave te miješajte dok ne nastane kompaktna smjesa.

Istresite smjesu na papir za pečenje te pecite oko 15 minuta. Pričekajte da se dobro ohladi prije rezanja štapića željene veličine.

Zdravi dugini sendviči

Sve je u prezentaciji, a ovi dugini sendviči nikako ne bi mogli izgledati još bolje. Iako možda izgledaju komplicirano, u stvari ih je vrlo jednostavno za pripremiti i jako su zdravi. Treba vam:

  • hljeb po izboru
  • 4 mrkve
  • 2 pune šake špinata
  • 100 grama smrznutog graška
  • 2 kuhane cvekle srednje veličine
  • 150 grama sira za mazanje

Oguljene mrkve narežite i kuhajte na pari oko 20 minuta dok ne omekšaju. Potom na pari kuhajte špinat i grašak, oko 5 minuta (možete i kuhati ako želite). Pustite povrće da se dobro ohladi. Cveklu skuhajte ranije jer njoj duže treba da se skuha.

Kremasti sir za mazanje podijelite na tri dijela i svaki dio blendajte s drugim povrćem da dobijete tri namaza različite boje. Spremite ih u posudice i stavite u frižider preko noći. Ujutro prije polaska u školu stvorite dugine sendviče.