Za sve ljubitelje lazanja kojima je dosadio standardni recept sa mesom, piše Hayat.ba.
Idealan je za dana kada poželite unijeti malo vegetarijanske prehrane u svoj jelovnik.
Sastojci:
- 800 g tjestenine
- tikvice
- paprika
- patlidžan
- 1 litra bešamel umaka (100 g maslaca, 100 g brašna, 1 l mlijeka)
- 120 g ribanog parmezana
Priprema:
- Za bešamel umak na maslacu popržite brašno pa dodajte mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje kuhačom dok se ne rastope sve grudice i umak postane gladak. Začinite po želji.
- Pleh za pečenje pospite uljem pa stavite blanširane listove tijesta, zatim povrće koje ste prethodno ispekli na žaru ili sotirali, pa ga prelijte bešamelom, i tako u slojevima dok se ne potroše svi sastojci.
- Na kraju podlijte s bešamelom i pospite ribanim parmezanom.
- Pecite na 160 stepeni oko 25 minuta.