Kraj školske godine – savjeti za preživljavanje

Još je samo malo vremena ostalo do kraja školske godine, a lijepo vrijeme, duži dani, te osjećaj da je raspust sve bliži, čine da se školska djeca opuste. Međutim, upravo je ovo vrijeme kada se ne bi trebali opuštati, već uložiti čak i više truda kako bi zadovoljni završili još jednu školsku godinu.


Foto: Ilustracija

Mnogi nastavnici i roditelji su svjesni da opuštanje pred kraj školske godine može rezultirati razočarenjima zbog nižih ocjena usljed “uljuljkivanja” pred sami kraj.

Umjesto da kritizirate dijete, izbjegnite proljetne školske glavobolje tako što ćete svojoj djeci stvoriti dodatnu motivaciju.

Školska djeca imaju izuzetno jaka sjećanja na kraj školske godine. Zapravo, za mnoge, upravo ono što osjećaju na kraju školske godine, ponos samim sobom ili pak razočarenje, odredit će u velikoj mjeri njihov nivo samopoštovanja i samopuzdanja. I zbog toga se roditelji, ali i nastavnici, trebaju potruditi da završetak bude zadovoljavajući.

Iako smo i mi, roditelji, relativno umorni i radujemo se ljetu bez dječjih školskih obaveza, trebamo donijeti ispravne odluke i dodatno motivirati djecu (pa, iskreno….i sebe) kako bi kraj školske godine bio manje stresan, ali produktivan. Finale su najvažnije, i neizmjerno je važno da ostanete u toku do samog kraja. Rezultat će biti veselo, zadovoljno dijete, puno samopouzdanja i samopoštovanja.

Čak i oni roditelje koji imaju izuzetno odgovornu djecu, kada se radi o školskim obavezama, moraju unijeti više kontrole kako se bliži ljeto. Evo kako:

– Napravite spisak predmeta zajedno sa djetetom i označite one na kojima još treba poraditi.

– Budite u toku, naročito sada. Pred kraj godine djeca su izložena velikom broju završnih testova i provjera znanja. Svaki dan razgovarajte sa djetetom, kako biste znali koji je raspored testova. Ako u sljedećoj nedjelji dijete očekuju tri ili četiri testa, napravite zajedno raspored učenje za vikend. Ovo nije jednostavno uz zrake proljetnog sunca koje nas zovu napolje, ali zrake ljetnog sunca za mjesec dana će biti još veselije i ljepše ako se sada svi malo više potrude.

– Odgodite obaveze koje možete za naredni mjesec, kao što je rutinski pregled kod stomatologa ili posjet rođacima u drugom gradu. To će otvoriti vrijeme djetetu da završi sve preostale školske obaveze, a da se pri tome stigne i odmoriti.

– Ne propustite roditeljske sastanke. Oni na kraju godine naročito su značajni.

– Ne kritizirajte, ali budite odlučni. Istini za volju, i nama velikima koncentracija pada kako dolaze dugi i topli dani.

– Razgovarajte sa djetetom, podsjetite ga na osjećaj olakšanja i zadovoljstva nakon završetka prethodne školske godine. Recite mu da mjesec dana truda može značiti tri mjeseca bezbrižnog uživanja u raspustu.

– Pohvalite svaki trud.

Kako bi se dijete što bolje pripremilo za narednu školsku godinu, trudite se da učenje ne izostane ni za vrijeme raspusta. Iskoristite izlete u prirodu kako bi razgovarali o prirodnim pojavama, flori i fauni o kojima je dijete učilo prethodne godine. Čitanje je izuzetno važno, pa ako nastavnici nisu odabrali ljetnu lektiru, odaberite zajedno sa djetetom nekoliko knjiga koje će čitati za vrijeme ljeta. Izuzetno je važno da se ne izgube radne navike i osjećaj vrijednosti sticanja znanja. Gledajte kvizove na televiziji i komentirajte zajedno. Pozovite dijete da vam pomogne pri izračunu kućnog budžeta za naredni period. Sve ovo pomoći će da spremnije uđe u narednu školsku godinu.

(Roditeljstvo.com)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!